Публикуваха листовка за първата ваксина срещу коронавирус. Запознайте се

контакти

Листовка и кратка характеристика за първата ваксина срещу коронавирус, която ще бъде доставена на България, публикува Министерството на здравеопазването. Производители на препарата са Pfizer – Белгия и BioNTech – Германия. Той бе одобрен от Европейската агенция за лекарствата, след което Европейската комисия го пусна на пазара в страните от Европейския съюз.

Името на ваксината е Comirnaty концентрат за инфузионна дисперсия иРНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана).

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Можете да дадете своя принос като съобщите всяка нежелана реакция, която сте получили…, започват обясненията в листовката.

Comirnaty се прилага на възрастни и юноши, на възраст 16 и повече години. Ваксината става причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и кръвни клетки срещу вируса, като така осигурява защита срещу заболяване от COVID-19. Тъй като Comirnaty не съдържа вируса, за да създаде имунитет, тя не може да причини заболяване от COVID-19.

Възможни нежелани реакции са: много чести /1-10 души/ –  болка на мястото на инжектирането и оток, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, втрисане, повишена температура; чести /1-10 души/ – зачервяване на мястото на инжектиране, гадене; нечести /1-100 души/ – уголемени лимфни възли, неразположение, болки в крайниците, безсъние, сърбеж на мястото на инжектиране; редки /1-1000 души/ – временно едностранно увисване на лицето; с неизвестна честота – тежка алергична реакция.

Лекарството е разрешено за употреба по т. нар. схема „разрешаване под условие“. Това означава, че се очакват допълнителни данни. Европейската агенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за лекарството поне веднъж годишно, която съответно ще се актуализира, се посочва в обясненията.

Листовката и характеристиката са поместени на страницата на МЗ – на следния линкПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук