Психолог с метафорична приказка за политиката: Като в Мъпет шоу сме

Диагнозата е мазохистичен триумф – от болка до ехидна наслада, каза Росен Йорданов

контакти

Политическа приказка с метафори разказа криминалният психолог Росен Йорданов. В „Денят започва с Георги Любенов“ той сподели, че хората се чувстват като в „Мъпет шоу“, а избирателят, в частност – като в куклен театър. Другият събеседник бе журналистът Екатерина Бончева. Разговорът основно бе за сътресенията в МВР и за отраженията в политическия и обществен живот.

Истината е, че ние сами сме си виновни за това. Първо вярвахме в Рицаря без броня, започна Йорданов, запитан, отговори, че това е уважаваният от него Филип Димитров, бивш министър-председател.

После беше Овчарчето Калитко, дето щеше да се бори с чорбаджиите. После ни потрябва Командира, ама и него не харесахме. После дойде Добрия цар. След това потърсихме Супермен. Накрая дойдоха Пинокио и Буратино и заедно със старите разбойници Котака и Лисан, ни заведоха при Карабас Барабас. Ето това стана, обобщи криминалният психолог.

Силно участие направихте, г-н Йорданов, ще се запомни тая приказка, българска народна приказка, която вие ни разказахте, с приповдигнато настроение каза водещият Георги Любенов.

Така не се говори, г-н Йорданов, Росене, възмути се Екатерина Бончева. Тя заяви, че такива думи, за Рицаря без броня… за Карабас Барабас е по-приемливо да се говорят извън студиото, а не публично. Бончева подчерта, че не харесва по такъв начин да се описва министър-председател, например, защото това е неуважение към самата институция.

Това е символика, метафора… Няма да се откажа от моята метафора, защото в крайна сметка хората се чувстват като в Мъпет шоу. Даже мога да го допълня, че накрая си избрахме и Гонзо за президент. Карабас Барабас в крайна сметка е литературен герой, който управлява куклен театър.

Понеже нашият български избирател винаги се чувства като в куклен театър, диагнозата е мазохистичен триумф, акцентира Росен Йорданов. Мазохистичен – защото ни боли, защото ни засяга всички и страдаме. Триумф – защото, както обикновено, ехидно му се наслаждаваме по един особен перверзен начин, продължи той.

Дистанцираме се от политиката и казваме – тези са маскари, тези са неморални, тези са други. Време е нашият избирател да застане в една друга позиция – не на мазохистичен триумф, а да поеме истинската си роля. Не да казва – всички са маскари, а да се опита да покаже присъствието си. Разбирам, че всеки иска да се потопи в ежедневието си и всичко да му е лесно и уредено, но има моменти, в които трябва да покажем, да дадем обратна връзка на другата страна, за да се промени. Иначе нещата се променят, но ще премине през мазохистичните преживявания, обясни професионалното си мнение криминалният психолог в началото на предаването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук