Психолог с безплатни консултации за родители: Нека да погалим агресията

Децата знаят своите права, но нямат достатъчно задължения. Златната среда е свързана с избора

контакти

Нека да погалим агресията! Това е една от формулите, които дава училищният психолог в димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“ Мария Георгиева. През тази седмица тя дава безплатни консултации за родители от Община Димитровград, свързани с децата им, както и от 12 до 23 август, след предварителна уговорка на тел. 0898573750.

В Димитровград консултации се предоставят в Центъра за обществена подкрепа и в отдел „Закрила на детето“, решихме и ние да помогнем. Родителите могат да задават всякакви въпроси за децата си. Едно от най-важните неща, които трябва да знаят, е че няма рецепта как да бъдеш родител, колкото и книги да прочетеш. Трябва също да правят разлика между психолог и психиатър, защото психологът работи с клинично здрави хора.

Родителството е огромно предизвикателство. Когато си купим телевизор, например, има инструкция кои копчета да натискаме. Детето не идва с инструкция. Всяко едно дете, като всеки човек, е различно и няма рецепта, защото всяка една ситуация е уникална. Забелязваме поведението, агресията…, но това е само видимата част, под която стоят невидими чувства и емоции. Едно дете може да реагира агресивно по много причини – чувства се самотно, неразбрано, обидено, заради проблеми вкъщи…, споделя Георгиева.

Увеличила ли се е агресията в училище или е станала по-видима, тя не се ангажира да коментира. Широк отзвук предизвика проблемен ученик в пловдивско училище, извършил недопустими действия към учител. Едва ли обаче щеше да се разбере, ако нямаше клип в мрежата, както е ставало и при други случаи, без да е необходимо да се цитират.

Надали има някой, който да каже защо е станало това или онова, в конкретния случай. Децата, в последно време, знаят своите права и към кого да се обърнат, ако бъдат нарушени. За съжаление, оказва се, че нямат достатъчно задължения или не им се вменяват такива. Ролята на родителите в това отношение е много важна. Преди време една майка ми се оплака, че дъщеря й, на 13 години, не иска да си оправя леглото. В разговора се изясни, че досега не си го е оправяла. Как да очакваме да стане на тази възраст, когато децата започват да се интересуват от други неща?

Сложен въпрос е как да намерим златната среда при гледането на детето, но тя е свързана с избора. Например, при купуването на дрехи. Родителят може да избере директно, но може и да отдели две или три неща и да попита детето кое предпочита. Когато детето има право на избор, придобива самочувствие, че само е решило. То няма да обърне внимание, че родителят предварително, насочвайки, е избрал няколко. Останалите неща са идентични и са свързани с възможността да вземаш собствени решения. Важно е да разграничаваме нуждите на детето от прищявките, насочвайки избора, като например в магазина, когато детето иска това или онова. И трябва да се замислим дали сме авторитети за децата си, казва психологът.

В училището е почти същото, където учителите са своеобразни родители. Необходимо е те да познават децата си и техните семейства. За целта родителите трябва да имат диалог с учителите и да споделят при промени в поведението или в семейната среда, за да може да се реагира своевременно. Децата приемат различните, възрастните по-трудно се справят с това. Преди години работих в Дневния център и като отивахме в някой парк, ако има родители, те си вземаха децата и си тръгваха. Това е болното.

Децата имат нужда от внимание, от разбиране, любов и нещо да събуди любопитството им. Играта, практическите занимания, индивидуалният подход са много важни. Тогава изпъкват силните страни, които трябва да развиваме, подчертава специалистът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук