ПРЪСКАТ ЛИ ВИРУСИ В НЕБЕТО?

office7

[quote]ТЕОРИЯТА НЕ Е ПРИЕТА ОТ НАУКАТА. ИЗМИСЛИЦА Е, ТВЪРДИ МЕТЕОРОЛОГ[/quote]

Пръскат ли ни с вируси, с химически или биологични агенти от небето? От години в световен мащаб път си пробива конспиративна теория за химически самолетни линии, т. нар. кемтрейлс /chemtrails/. През последните седмици над Димитровград и региона нерядко се забелязват черти оставяни от самолети. Те са без видими начало и край, като постепенно се разстилат в тънки облаци. Интернет изобилства със снимки и видеа на  следи от цял свят.

Характерните дири, възприемани като химически следи обаче пораждат притеснение сред мнозина. Още повече, въпросът не се коментира официално.

linii-nebe-2Една от най-разпространените версии е, че chemtrails са предназначени за контрол на климата. Поддръжниците й обясняват целите с прилагане на биологическо или химическо оръжие. Твърди се, че тези линии причиняват респираторни и други здравни проблеми.

Конспирацията набира популярност през 1996 г., когато военновъздушните сили на САЩ са обвинени в „пръскане на американското население с мистериозни субстанции“, чрез самолети, оставящи необичайни мистериозни следи“. Обвинението цитира доклад, свързан с контролирането на времето. По-късно властите обясняват, че докладът не е свързан с настоящето и не се извършват експерименти и програми.

Теорията не е приета от научната общност. Опровергават я акредитирани университети, научни организации и медии. Като причина да има толкова много, на моменти, линии в небето се посочва, че в днешно време полетите са се увеличили значително. Актуалното състояние на трафика, както и статистически данни, могат да се видят на flightradar24.com.

Подобни конспирации за мен са абсолютна измислица, коментира Димо Делчев, метеоролог с 20 годишна практика, завършил специалността в Софийския университет. В момента е началник на метеослужбата в 24-а авиобаза Крумово.linii-nebe-3

Линиите в небето са кондензационни следи. Получават се, защото на тези височини, на които летят самолетите, от порядъка на 6 – 10 хил. метра, температурите са от минус 40 до минус 60 градуса. При работата на самолетните двигатели се изхвърля водна пара, която директно кристализира и става като облаци. Процесът се нарича сублимация, т. е парата не преминава през вода, а директно става на лед, обяснява Делчев.

Той подчертава, че понякога линиите остават по-дълго, в зависимост от общата влага в атмосферата на тези нива, от ветровете, турболенцията и т. н. Хората могат да бъдат спокойни. От физична гледна точка това е единственото обяснение, подчертава метеорологът.

baner-wid

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук