Пръскат гъбари и туристи на излизане от гората, срещу африканска чума

Нова мярка се предвижда срещу разпространението на африканска чума, стана ясно на заседание на Областната епизоотчина комисия, председателствана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Ще се определят места за дезинфекция, за хората напускащи горските територии, в които да могат да извършват обеззаразяване, за да не се допусне разпространяване на болестта. Тези места ще бъдат обозначени с табели, информира инж. Илиев от Държавното горско стопанство.

Предстои определяне на местата, на които ще се поставят дезинфектанти. С тях ще бъдат пръскани обувките и гумите на колите на товарачи, секачи и горски служители, които често влизат в горите. Желателно е това да правят също гъбари, ловци, както и туристи, когато минават през подобни пунктове. Така ще има допълнителна превенция, за да не се разпространява болестта, уточниха от Областна администрация.

Илиев докладва, че груповият лов на диви свине вече е приключил и всички взети проби за африканска чума са отрицателни. Той уточни, че в момента се определят местата в горите, използвани за отдих, в които ще бъдат поставени кошчета за отпадъци. Предвижда се и разясняване на мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума, за хората имащи отношение и работа в горите.

На заседанието бе изяснено, че вече са приети промените в Закона за ветеринарномедицинска помощ. В тази връзка комисията реши, че ще свика среща на всички кметове на населени места, за да бъдат запознати и обучени за мерките в техните компетенции. Част от мерките включват опростена процедура по регистрация на свиневъдните обекти, особено тип заден двор и лични стопанства, в които е разрешено да се отглеждат до 3 свине за угояване.

На всеки 15 дни кметовете на населени места събират заявления на стопаните, които ще отглеждат свине, след което ще ги предоставят в областната дирекция по храните. Дирекцията сформира комисия, която проверява дали са спазени изискванията за биосигурност, които също са много опростени, информира д-р Илиев. Той добави, че същевременно стартират и обучения за фермерите, в които, освен схемите за подпомагане, ще бъдат разяснявани и мерките за биосигурност.

На заседанието бе коментирана и инфлуенца по птиците. Д-р Илиев обяви, че вече е открито огнище на птичи грип в град Раковски и още 7 страни от ЕС.  Област Хасково остава с повишена епизоотична обстановка, поради големия брой на птици, които се отглеждат на територията на областта Поради тази причина, мерките за превенция, предприети на последното заседание на областната комисия, остават в сила.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук