Проф. Миланов: Коронавирусът е обикновен грип. Министерски съвети през два дни са излишни

Обстановката се нагнетява и политически, смята бившият шеф в УМБАЛ „Пирогов“

контакти

Няма защо да плашим хората, защото коронавирусът е един обикновен грип, обикновено протичащ, вярно – с усложнения при някои пациенти. Но контаминацията /заразяването/ не е по-висока, отколкото при грипа, смъртността не е по-висока. Няма защо населението да се плаши. Лечението е същото, както при грипа. То може да бъде извършвано и в домашни условия. Това коментира в студиото на БТВ проф. Милан Миланов – бивш шеф на клиниката по интензивно лечение в УМБАЛ „Пирогов“.

Според него, в национален мащаб има катастрофално закъснение за мерките срещу разпространението на коронавируса. Категорично против паниката съм, но всичките неща трябваше да бъдат решени предварително, по отношение на защитните облекла, маските. Усещам, че моите колеги не могат да се съгласят с политическия натиск върху тях. По политически път това не се решава. Решава се чрез експерти, здравеопазване, система… заяви проф. Миланов.

Да се правят заседания на Министерски съвет през два дена и това да се показва на публиката – за мен лично е недопустимо. Това създава паника. Самият факт, че виждате ли – цялото правителство е там. Те какво ще решат, каза професорът и зададе ред риторични въпроси: Къде е този министър на икономиката, който преди 40 дни трябваше да реши проблема със защитното облекло и с маските? Защо сега, защо днес? Защо днес Софийската община ще решава какво да прави?

Думите му бяха в по-широк разговор, в който участва и доц. Спас Спасков – бивш директор на „Пирогов“, за това какви трябва да бъдат действията на управлението на болницата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук