ПРОФ. ИЛИЯ ДОБРЕВ ПРЕДСТАВЯ БИОГРАФИЧНА КНИГА В КДК

контакти

Проф. Илия Добрев ще представи биографичната си книга „Песъчинки от спомени“ в Конферентната зала на Клуба на дейците на културата /КДК/. Това той ще направи в творческа вечер на среща с димитровграска публика на 6 юни, от 18 часа. Произведението е издадено през 2011 г. В него авторът разказва кратки разкази по действителни случаи, както сочи и подзаглавието на творбата. Откъси от един емоционално богат творчески живот, пълен с необикновени хора и театър, неизчерпващи продължаващия му житейски път.

Роден е в Хасково през 1942 г., но шест години по-късно семейството му се премества в Димитровград. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Сред най-известните му роли са на Васил Левски във филма „Демонът на империята“ (1971) и Митю в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974), по класическата пиеса на Добри Войников. Много години Илия Добрев е сред най-обичаните актьори на България. Има повече от 130 роли в театъра, киното и телевизията, както и над 50 режисьорски проекта. Радва се на щастлив брак с колежката си Нина Стамова, която е била актриса в димитровградския театър. От 1969-та до 1993 г. е актьор, а няколко години и директор на Сатиричния театър.

Преподава актьорско майсторство 33 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Негови ученици са над 100 действащи в момента актьори, сред тях са: Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Нети, Ани Пападополу и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук