ПРОФ. ИЛИЯ ДОБРЕВ И СТЕФАН БАЙРАКТАРОВ – ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ

Двама нови почетни граждани ще има Димитровград. Това са актьорът и режисьор проф. Илия Добрев и ветеранът Стефан Байрактаров. Предложенията общинският съвет гласува положително, разделени в две докладни. Първата бе внесена от съветническата група на „Да за Димитровград. Втората – от заместник-председателя на ОбС Димитър Петров. Официалната церемония по удостояването трябва да се проведе по време на проявите за празника на Димитровград – 2 септември.

Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в Хасково. През 1948 г. семейството му се премества в Димитровград. През 1967 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Сред най-известните му роли са на Васил Левски във филма „Демонът на империята“ (1971) и Митю в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974), по класическата пиеса на Добри Войников. Много години Илия Добрев е сред най-обичаните актьори на България. Има повече от 130 роли в театъра, киното и телевизията, както и над 50 режисьорски проекта. Преподава актьорско майсторство 33 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Негови ученици са над 100 действащи в момента актьори, сред тях са: Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Нети, Ани Пападополу и др. През миналата година издаде биографичната книга „Песъчинки от спомени”. Наскоро тя бе представена пред димитровградската общественост.

Стефан Байрактаров е роден на 21 август 1923 г. в Сливен. Завършва Софийския университет „Климент Охридски, специалност „История и философия“. През 1948 г. идва в Димитровград, в бригада „Млада гвардия“. Участник в първата и втора фаза на Отечествената война. Автор на 25 книги и 16 документални филма на военна, историческа и краеведска тематика. Филмите на Стефан Байрактаров за Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, революционното движение в община Димитровград, Националната строителна младежка бригада, местното кооперативно движение, изграждането на Димитровград и други са гледани хиляди пъти в интернет, излъчвани се в общината и други градове на България. Те, заедно с книгите, са страници от една родолюбива история, свидетелства за дейност в полза на обществото, издигат  авторитета на ветераните от войните, славят героите на България в труд и бой, мотивират предложението си вносителите. Във връзка с 90-годишнината му Стефан Байрактаров е отличен с плакет и грамота от Съюза на ветераните от войните в България. Присъдено му е и званието „Почетен председател на Областния съвет на ветераните”, информираха негови другари-фронтоваци. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук