ПРОФ. ИВАН ДОБЧЕВ СТАВА ЛИЦЕ НА ТЕАТЪРА, СЛЕД „ВЪЗВИШЕНИЕ“

С наградата „Лице на димитровградския театър” ще бъде удостоен видният български режисьор проф. Иван Добчев. Това ще стане тази вечер на сцената на театър „Апостол Карамитев”, след представлението „Възвишение”, което започва от 19 часа.

Иван Добчев е един от основателите на театрална работилница „Сфумато”. С Димитровград го свързват първите му стъпки в професионалното поприще. Дебютът си като режисьор прави тук преди 40 години, на 17 ноември 1973, със спектакъла „Разпаленият въглен”. Той е бил три години на щат като режисьор в нашия театър. С работата си е оставил доста голям отепечатък върху облика на институцията, разказа директорът Тодор Боянов.

Във „Възвишение” зрителите ще видят Асен Блатечки, в ролята на Димитър Общи. Спектакълът е спряган за театралното събитие от есенната част на сезона, създаден по едноименния роман на Милен Русков. Той не е избран случайно. Това е постановка на Иван Добчев, който е един от авторите на драматизацията, заедно с Александър Секулов, както и режисьор.

lice-teatar-plaketС наградата „Лице на димитровградския театър” удостоена бе посмъртно голямата актриса Златина Тодева. Това стана миналия петък, а плакетът получи нейната дъщеря Гергана Тодева. Мама Злата, както е известна Златина Тодева, също е работила в театъра в Димитровград. Именно на такива творци се връчва плакетът, които са оставили значима диря в димитровградския храм на Мелпомена.

 

 

[box_info]Рекламна агенция MAYA DESIGN – по-добро от очакванията![/box_info]Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук