Проф. Веселин Поповски: Covid-19 убива, но създава и условия за положителни промени в света

Малките държави трябва да знаят, че никога велика сила не помага безрезервно

Проф. Веселин Поповски е роден в Шумен през 1962 г., като тийнейджър се премества в София. Кариерата му се развива у нас, в Англия, Русия, Япония, Индия и пак Япония. Тя започва в Министерството на външните работи на България през 1988 г. Три години по-късно работи в българското посолство в Лондон. Там е до 1995 г. Посланик тогава е Иван Станчов. После завършва магистратура в London School of Economics and Political science, а през 1999 и докторантура в King’s college London, където води и лекции. На постоянна работа е в университета в Екзитър, окръг Девън, Югозападна Англия,  до 2002 г., когато му предлагат да работи по проект на Европейския съюз в Русия – за правата на човека. Професионалното му развитие продължава в университета на ООН в Токио, където работи 10 години, до 2014. После оглавява юридическия факултет на Jindal Global University в Индия. Връща се в Япония и в момента е професор в университета „Сока“ в Токио.  

 • Проф. Поповски, как ще се отрази Covid-19 на света? Пандемията, разбира се, е бедствие, но, може би ще доведе и до някои положителни промени?
 • Коронавирусът идва в интересно време и го свързвам с негативните тенденции в последните години. Глобалната финансова криза от 2008 г. не беше използвана в положителен план. Не се осъществиха промени, за да стане светът по-справедлив. Президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Обединеното кралство Тони Блеър и други лидери проспаха възможностите. Точно обратното – нещата се влошиха. Много страни тръгнаха в тоталитарна насока и ретроградно, като Турция – при Ердоган, Русия – при Путин… Тази тенденция с тези диктатори е много лоша. Време е за промяна и коронавирусът идва в чудесно време, за да се промени светът към по-добро. Големият проблем е в климатичното затопляне. С коронавируса ще се оправим до година-две, но глобалното затопляне няма да спре, защото човечеството не започна навреме борбата срещу използването на въглища. Можем да си представим свят, след 50 години, когато навън ще се излиза с противогази. Covid-19 наистина убива хора, но положителното е, че осъзнахме принципа на живеене с по-малко комуникация, по-малко производство, по-малко ток, което значи по-малко емисии от въглероден диоксид. Целият процес на капитализма се е развивал на принципа „повече и повече“ – повече печалба, повече, коли, телевизори, фризери. Отсега трябва да правим обратното – по-малко коли, по-малко телевизори, а фризери въобще не ни трябват. Много пречи и цялата негативна новинарска маса, която ни кара да мислим, че спасение няма. Оттук идват нихилистични мисли, че богати фамилии са предначертали света, създават се конспирации и изводи, че сме безсилни, което е вредно и невярно.

Мислещият човек усеща фалшивата новина и я отхвърля

 • Казвате негативна новинарска маса. Не са ли най-лоши фалшивите новини?
 • Фалшиви новини се разпространяват в огромни количества, за съжаление. Бил Гейтс, например, е дал милиарди и e направил толкова много за здравето и образованието стотици милиони по света, но мнозина вярват, че той е конспиратор, създал коронавируса, ще създаде ваксина, ще ни чипира… и какви ли не други глупости. Защо толкова хора вярват на глупости? Едно от обясненията е, че истината е сложна, изисква мислене, докато фалшивите новини са семпли, прости, лесно се запомнят. Мислещият човек усеща фалшивата новина, отхвърля я и не я чете, защото знае, че е вредна и невярна. Но голяма част от хората не обичат да мислят и това е исторически доказано. Да вземем религиите. Много по-лесно е да кажеш, че Бог е създал и Земята, и човека… и край, повече не трябва да правиш никакви научни изследвания, няма нужда от геология, археология, история, биология, анатомия. Така е по-лесно, комфортно и по-приятно – да мислиш, че като умреш, не ставаш на прах, а отиваш в Рая. Другото е по-трудно за разбиране – как е протекла еволюцията, как са се развили видовете, колко е сложно тялото… Но който го мързи да мисли, приема фалшивата новина или вярва в богове.

Китай изпреварва. Америка изостава. Бързо се развиват „азиатските тигри“

 • Кой ще спечели световната игра – САЩ, Русия, Китай…? Къде е Европейският съюз?
 • 19 век бе на Великобритания, Франция. През 20 век САЩ, Япония напредват след войната. Сега вече Китай изпреварва и то дoста бурно. Америка отива към катастрофа с такава администрация във Вашингтон, но ще видим какво ще стане през ноември. Европейският съюз трябва да преодолее кризите и да намери нов кислород, защото губи позиции. Бързо се развиват Южна Корея, Сингапур, Индия. Наричат ги „азиатски тигри“. Tези нови хегемони, наред с Бразилия, Южна Африка, ако се държат като старите – агресивни, потискащи – бързо ще губят влияние. Китай внимава и казва, че от никого нищо не иска, че помага без да завладява. Но дали наистина е така и каква e цената на китайското влияние, ще трябва да следим и анализираме.

„Необятният руски пазар“ е по-малък от „Бенелюкс“

 • За Русия нищо не казахте…
 • Русия е в голяма криза. По-добре е само в Москва и Петербург, но на другите места се вижда нищетата. Навремето имаше руски коли, телевизори, компютри, първи руснаците стигнаха в Космоса. Освен петрол и водка, едва ли има друг експортен продукт, който днес да идва от Русия. Има амбицията да е велика сила, но няма икономическата база, за да бъде. В България се говори за „необятния руски пазар“. Той обаче е по-малък от потребителската мощ на Бенелюкс, по-малък от испанския и половината от италианския. Да, останала е военната сила, която държи други големи държави резервирани в отношенията си.
 • Каква е най-добрата стратегия за малките страни, като България?
 • Трябва да са критични, да мислят сами и да знаят, че никога велика сила не е помагала безрезервно на малка държава. Не трябва да разчитат на когото и да било, но трябва да са в добри отношения с тях и да няма анти настроения. България стои добре в това отношение и е правилно, че държи твърда европейска орбита.

Нов политически строй ще се появи, но посланията му ще са забравени стари

 • Ще се появи ли нов политически строй, който променя света?
 • Според мен – да, но нещата няма да са нови, а забравени стари. Едното от тях е Universal basic income /Безусловният базов доход/. Например, по 500 лева се дават на всеки човек. Това ще помогне на бедните. Идеята е стара. Президентът от Републиканската партия в САЩ – Никсън, два пъти я внася в Конгреса, но демократите я отхвърлят, парадоксално, защото сметнали, че предлаганите пари са малко. Xоландският автор Рютгер Брегман, в книгата си Utopia for Realists /Утопия за реалисти/, казва, че много неща, които са били мислени за утопии, са ставали и са движели прогреса напред. В предходни столетия са изгаряли учени и вещици и днес се чудим защо са правили такива глупости. Ако си зададем въпроса: Кои неща, които днес смятаме за правилни, нашите пра-пра внуци след 200-300 години ще решат, че са глупости? Смятам, че това са границите, паспортите, визите. Всички говорят срещу миграцията, но мигрантите са създали света. Аз например съм 4 – 5 пъти мигрант.
 • Куха фраза ли е „човешките права“?
 • Който смята, че е куха, нека си представи какво би било без човешки права. Искаме ли да има роби, искаме ли отмяна на правата на жените? Разбирам недоволството от това, че на големия бизнес не му пука. Така е, човешки права се нарушават ежедневно, но именно затова те не са куха фраза, защото трябва да ги защитаваме. Все едно да кажем, че няма нужда от закони, защото престъпления продължават да се извършват. Точно обратното – имаме нужда от закони, прокуратура и съд, защото без тях ще има много повече престъпления.
 • Работил сте като дипломат. Кои са принципите на добрата дипломация?
 • Една от тънкостите е, че трябва да сме единни в посланията си към света. Работил съм с Форин офис /Foreign оffice/ в Лондон, където всички предават еднаква позиция или те насочват към друга служба, ако не е в тяхнoто портфолио да коментират по този въпрос. Дипломацията трябва да е дисциплинирана и организирана. Съветът ми към дипломатите е да бъдат единни, координирани, да спазват етиката… Разбира се, може да има нюанси, но да не си противоречат.
 • Имате ли рецепта за убеждаваща комуникация, която човек може да използва и в ежедневието си?
 • Трябва да се действа внимателно, без да се обижда отсрещният човек. Необходимо е да го изслушваш и да се опиташ да го разбереш, дори да не си съгласен. Важно е да задаваш въпроси и тези твои въпроси са един чудесен и нежен начин да кажеш какво мислиш.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук