ПРОУЧВАТ ПРИЧИНИТЕ ЗА МОР НА ГЪЛЪБИ В ХАСКОВО

контакти

Повече от 20 мъртви и болни гълъба са открили в Хасковската река до зеленчуковия пазар граждани. След подадения сигнал експерти от РИОСВ и Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ извършиха проверка на място и установиха, че казаното отговаря на истината,  информират от екоинспекцията.

Взета е мъртва птица, която ще бъде изпратена за анализ и изследване в Централна референтна лаборатория по авиан инфлуенца /птичи грип/ в София за да се установи какво е предизвикало мора на пернатите. Община Хасково ще предприеме необходимите мерки за почистване на терена. Състоянието на водата в реката е видимо нормално, в проверявания участък са забелязани живи жаби, добавят от РИОСВ.

Интересното е, че миналата година по същото време бе констатирано измиране на подобно количество гълъби. Тогава обаче извършеният анализ е установил като причина за смъртта на птиците нюкясълска болест, известна като псевдочума.

Няма данни за човешка намеса в смъртта на ятото гълъби. Въпреки това, напомняме, че умишленото причиняване на смърт на  животни, в т.ч. незащитени видове е наказуемо по силата на Закона за защита на животните, коментира Мариана Чомпалова – Йорданова, експерт „Връзки с обществеността”  в РИОСВ – Хасково.

Снимка от snews.bg

Леки като перо, нежни като ласка – бельо и пижами БОРЕТТИ  

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук