Проучване: Половин година след референдума, 25% по-малко искат мажоритарна система

Половин година след провеждането на националния референдум, 25% по-малко от българите искат въвеждането на мажоритарна избирателна система, става ясно от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Все пак, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна система остава значителен – 56%. Но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума. Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май. Явно, развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот, е повлияла, се казва в изследването на агенцията.

Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. В нея се разглеждат и дългосрочни тенденции на доверието в банковата система. Забелязва се, че доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности, след смутните времена на 2014 г., допълват от агенцията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук