Противоречивото наследство на европейските градове обсъждат на международна среща в Димитровград

контакти

Домакин на международна среща по проект FARO – „Противоречивото наследство в европейските градове – създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“ ще бъде Димитровград на 27 и 28 септември, съобщават от Общината.

На срещата ще участват 28 експерти от партньорските градове Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша), както и новоизбраният Президент на Асоциация АТРИУМ – проф. Улисе Трамонти и доскоршният такъв – проф. Патрик Лийч. Община Димитровград е водещ партньор по проекта.

С концепцията за „противоречивото наследство“ акцентът е върху наследство, което включва разминаване на различни истории и липса на съгласие и последователност в начина на представяне на миналото и спомените, използвани в публичните пространства.

Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на така нареченото „противоречиво наследство“ (империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими), което е трудно да се управлява. Третирането на материалното наследство, което намесва политически чувствителни материи, изисква внимателен анализ как да бъде интерпретирано и представено. Това е постоянен риск да възникне неразбиране или обвинение в исторически ревизионизъм по отношение на режимите, които са сътворили това наследство.

Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството – това, което насърчава критичното мислене, признава плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

Проектът дава възможност на общини от няколко държави да:

– насърчат взаимното познание и засилят взаимодействието между различните заинтересовани страни и партньори на международно равнище;

– вдъхнови заинтересованите страни, които са ангажирани с посрещането на предизвикателствата на управлението на „противоречивото наследство“;

– споделят и обменят опит и практики, да ги развият или адаптират към специфичните условия при развиването на нови програми;

– инициират нови подходи и по-големи проекти по отношение на управлението на „противоречивото наследство“ в урбанистичния контекст.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук