Противоконституционен е указът за назначаването на Кирил Петков, реши КС

Конституционният съд (КС) се произнесе по казуса с гражданството на Кирил Петков, приемайки, че президентският указ, в частта, в която Петков е назначен за служебен министър, e противоконституционен. Ето и цялото решение:

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18/2021 г.

Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

На практика, решението казва, че към момента на назначаването си за служебен министър, на 10 май, Кирил Петков не е имал само българско гражданство. През лятото бе коментирано, че Петков е с двойно гражданство – българско и канадско, в случая, което не му позволява да заема висш държавен пост. Самият той, пък, нееднократно подчертаваше, че на 21 април е подал заявление за отказване от канадското гражданство, като счита, че оттогава е само с българско гражданство. Според решението на КС, който не уважи искането му за изслушване или представяне на писмено становище, не е така.

Днешното решение не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър. И ако някой бъде оспорен, въпросът ще се решава в съда, посочва bTV. То няма формално отношение към предстоящите избори.

Кирил Петков също излезе с позиция, в която казва, че приема решението на КС и застава с високо вдигната глава пред хората. Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България…, казва той и към края допълва: Днес България загуби частица от своя суверенитет! Цялото му изявление може видите на следния ЛИНК.

Снимка: ПППолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук