Противоконституционен е отказът на Парламента да освободи Делян Добрев

Така, със 7 : 4 гласа, реши Конституционният съд. Ще има ли последици от решението?

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев, на основание на подадена от него на 3 октомври 2017 г. оставка. Това се казва в решение на КС от днешния 30 януари.

Решението е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо. На заседанието присъстваха 11 конституционни съдии, информират от КС.

Решението е взето със 7 : 4 гласа, но от него преки последици за Добрев няма да има. Първо, защото решенията на Конституционния съд важат занапред, но и защото през декември Добрев – пак доброволно, оттегли оставката си, посочва БНР.

Аз си оттеглих оставката в края на миналата година по настояване на парламентарната група. Това бяха моите мотиви и това няма връзка със самото конституционно дело, обяснява Делян Добрев.

Решението обаче указва на депутатите как да действат в аналогични случаи, когато някой поиска по своя воля да бъдат прекратени дeпyтaтcĸитe му пpaвoмoщия.

Мнозинството от конституционните съдии са категорични, че след като няма данни Делян Добрев да е бил заставен от другиго да подаде оставка, колегите му нямат право да го държат – въпреки волята му, на парламентарната банка. Друго констатирано от тях нарушение нa  Koнcтитyциятa и зaĸoнитe, извъpшeно oт Hapoднoтo cъбpaниe, е необнародването от тогавашния парламентарен шеф Димитъp Глaвчeв на aĸтa, c ĸoйтo Народното събрание oтĸaзa дa ocвoбoди Дeлян Дoбpeв, допълва информацията БНР.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук