Противоградна защита в региона, при управление на ГЕРБ, обеща Десислава Танева

Площадката – в Любимец, по настояване на Делян Добрев

контакти

Националното предприятие за борба с градушките ще заработи още от 1 януари 2018 г., ако ние управляваме след 26 март. Това съобщи в Харманли досегашният министър на земеделието Десислава Танева. Тя уточни, че по изричното настояване на водача на листата  на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, новите площадки за противоградна защита ще покрият нови територии.

„Заради Делян Добрев преправихме целия проект за национална противоградна защита. Той настояваше да бъде изградена площадката в Любимец. И ще я направим, защото тя ще защити  всички земеделски стопанства на територията на област Хасково”, обясни Десислава Танева. „Радвам се, че успях да изпълня този свой ангажимент за изграждане на система за борба с градушките, защото това обещание дадох преди две години в димитровградското село Странско”, уточни досегашният земеделски министър.

Десислава Танева пристигна в Харманли, за да участва във форум на тема „Земеделие”, по покана на земеделски стопани, тютюнопроизводители и животновъди от Хасковски регион. Тя сподели, че срещите, които прави в страната, макар и предизборни, всъщност преминават в експертни дискусии. Така стана и днес в Харманли.

„Философията на ГЕРБ предвижда подкрепа на българското производство и скъсяване на веригата производител-потребител. Нашата програма е базирана на опит и конкретни резултати в областта на земеделието и горите. Сами знаете, че през последните две години Министерството на земеделието беше отворено за вас. Заедно с вас регламентирахме директните плащания към животновъдите и зеленчукопроизводителите. В диалог с вас наложихме правила при плащането на тютюна и затова сега са несериозни оправданията, че държавата не може да се справи с некоректните фирми-изкупвачи на тютюн”, категорична бе Десислава Танева.

Фонд ще гарантира плащанията на тютюнопроизводители

За прекратяване на порочната практика на неплащане на тютюна, от която и в този момент страдат много производители от региона, водачът на листата на ГЕРБ Хасково Делян Добрев предлага да се създаде Гаранционен фонд. „В този фонд, фирмите с лиценз да изкупуват тютюн, ще правят вноски и когато възникне проблем с плащанията, от Фонда ще се плаща на производителите. Защото сега , когато една фирма не плати, се търсят държавни пари. Защо?! Каква е отговорността на фирмите, след като държавата ще покрива задълженията им”, обясни идеята си поставеният начело на листата на ГЕРБ Делян Добрев.

„Работим за устойчиво земеделие и това не са празни обещания, както тези, които хвърлят нашите опоненти. В програмата на БСП, например, няма нито ред за управлението и опазването на горите, а те заемат 3/4 от площта на страната. Това е необяснимо,” посочи бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов. „Ние имаме нова концепция за опазване на селскостопанското имущество. Това е сериозна промяна, в която ще включим МВР и ще възстановим статута на полския пазач с помощта на местните власти”, съобщи Десислава Танева.

В края на продължилата над 2 часа дискусия, в която се включиха десетки стопани от региона, г-жа Тянка Георгиева от Бисер обобщи: „Ние дойдохме тук, г-жо Танева, защото Вие, както винаги, сте отворена към нас и проблемите ни. Познавам и Делян Добрев, защото този човек бе до нас, когато ни сполетя бедствието в Бисер. Благодарни сме Ви не само за помощта, но и затова, че говорите с нас спокойно и с поглед напред. Защото опонентите ви от БСП говорят така, все едно не отиват на избори, а на война. Убедени сме, че вие от ГЕРБ сте единственият екип, подготвен на управлява, а хората от листата в Хасково са тези, които познаваме от близо и знаем, че винаги можем да намерим”, подчерта Тянка Георгиева.

„Уважавам земеделската общност, защото вие се съхранихте, въпреки трудностите. Вече две години работим заедно с Вас, вие показахте, че имате идеи за това как  да управлявате стопанствата си, а ние ви уверяваме, че работим без риск, за устойчив модел на управление на сектор земеделие и гори”, категорична бе Десислава Танева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук