Протест от Димитровград за санирането само на два блока

контакти

Подготвяме протестно писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и обявените резултати, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. Едва два бяха одобрените за саниране блокове в Димитровград. Ще настояваме Регионалното министерство наново да преразгледа документите на всички подадени жилищни сгради, защото не е нормално от над 50 заявления да имаме само две одобрения, останалите да са в резервния списък, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Изпълнихме подадените от ведомството условия, направихме необходимото, колегите работиха в продължение на месеци, за да бъдат подготвени и изпратени документите. Не е нормално това, което става, защото е подигравка с нашите и с усилията на хората. Това създава проблем във вярата им в институциите. Доверието в проведената процедура е тотално сринато, подчерта градоначалникът, който уточни, че първоначалните му очаквания са били 15-20 блока в Димитровград да получат одобрение за саниране.

В други общини също е подобна картината, има и рязко разминаване. По думите му, одобрените в Смолян блокове са само 5, в Стара Загора – 7, а в Бургас – около 30… Това създава съмнения за необективна оценка при обследванията и умишлено променени параметри, за да се получат повече точки.

Димов подчерта, че едно от условията е било, че по-големите блокове, като квадратура, ще получат повече точки. Той даде пример с два много големи в Димитровград – на ул. „Анри Барбюс“ и срещу полицейското управление, които обаче не са сред класираните.

Къде са допуснати и доколко има грешки, настояваме да се направи необходимата проверка и да се установи. Според мен правилният вариант е МРРБ да разгледа наново подадените проектни предложения. Редно е и да прати на всяка една от ощетените общини критериите, по които са направени оценките. В противен случай доверието в институцията се срива, заяви кметът на Димитровград Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук