Протест на здравни специалисти: Искат заплати, колкото две минимални

Специалисти по здравни грижи, представители на МБАЛ „Света Екатерина“, Медицински център, подкрепени от колеги от ясли, детски градини, здравни кабинети изразиха недоволството си в димитровградската болница, солидарни с обявения днес национален протест.

Основното ни искане е възнагражденията ни да станат минимум колкото са две минимални работни заплати. Към момента това ще рече 1120 лева и да се увеличава, когато се повишава минималната. Следващото ни искане е допълнителното възнаграждение, за специфични условия на работа, да бъде над тези средства, коментира Златка Генчева-Атанасова, председател на синдикалната организация в димитровградското лечебно заведение.

Възнагражденията на медицинските специалисти в момента са 580 лева, с 20 лева повече от минималната заплата. Това е крайно недостатъчно, предвид натоварването и отговорната работа, допълни председателят на синдикалната организация.

Протестиращите искат още въвеждането на медицински стандарти. Споделиха, че  нормалното клинично съотношение е към един лекар да бъдат прикрепени две медицински сестри. В болницата в Димитровград съотношението е едно към едно и малко, което е под критичния минимум. Една медицинска сестра трябва да отговаря най-много за 4 пациента. А тук имаме колежки на смяна, които обслужват по 20-25 пациента, особено в грипния сезон, подчертаха здравни специалисти в МБАЛ „Света Екатерина“.

Протестът е пореден, но този път няма да оставим въпроса отворен. Обръщаме се към обществеността и най-вече към отговарящите за здравеопазването политици, защото 25 години неглижират проблемите на сестринството. На срещата в Министерски съвет институциите дадоха заявка за поправяне на нещата, но не желаем отново да ни се обяснява за „близкото бъдеще“. Това заяви Кресемирка Петева-Янева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи за регион Хасково, част от екипа на МБАЛ „Света Екатерина“.

В разговора се включи и д-р Горан Зетов, пенсионер. Не може Министерството да каже, че дава, примерно 60 млн. лева, а след това – „чакайте да видим на кого ще ги разпределим…“ Защо се лъжем, колко да търпим, попита д-р Зетов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук