ПРОМЕНИ В ТАКСА ЗА АСАНСЬОР И ЦЕНИ НА РЕМОНТИТЕ НЯМА ДА ИМА

контакти

Промени в таксата за асансьор и повишаване цените за ремонти няма да има. Това успокоиха от сервизна база в Димитровград. Правителството прие няколко изменения в наредби към фирми, които извършват технически надзор и поддръжка на асансьори и подобни съоръжения.

Измененията, които касаят сервизните фирми, се отнасят до въвеждането на електронна система за отчитане на извършените дейности. Все още не сме наясно как точно ще става това, но допълнителна финансова тежест за хората няма да се налага, казаха от фирмата.

По правило на 10 дни техниците трябва да извършват профилактика на асансьорите, като в дневник се вписва установеното. 40 лв. е таксата за един 8-етажен вход, 25 лв. – за 5-етажен. Отделно остава изразходвания ток, в зависимост от използването на съоръжението.

Асансьорите, като цяло – не са съобразени с европейските изисквания. Те трябва да бъдат хидравлични и с автоматични врати. Нашите са с окачване, с въжета и полуавтоматични врати, коментираха експерти. По думите им голям ще е проблемът, ако в един момент се наложи да се подменят асансьори. От една страна, шахтите са различни, от друга – средствата трябва да се осигурят от живущите в дадената сграда.

А средствата, както стана ясно – никак не са малко. Един асансьор излиза – по груби сметки – към 30 хил. лв. В цената влизат – монтаж, сертификат, доставка и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук