Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Симеонов срещу Йончева за държавна тайна

контакти

Софийска градска прокуратура /СГП/ отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна, информират от държавното обвинение.

СГП бе сезирана от вицепремиера Симеонов с твърдения, че на 2 юни пред БТВ депутатът Йончева разпространява информация и снимки на оградата с Турция. С тях неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток. Според подателя на сигнала, на 7-ми същия месец пред Нова тв Елена Йончева поставя акцент, че голяма част от оградата е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.

СГП възлага проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в това число, риск за националната сигурност на страната. Снети са множество писмени обяснения, изискана е информация от Главна дирекция „Гранична полиция“ и други служби.

Изводът – Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията,  разпространена от нея е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017 г. заседание на Народното събрание, посочват от прокуратурата.

Оттам допълват, че т. нар. инженерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява  класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията около проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук