Прокуратурата, МВР и НАП погват системните нарушители на пътя

Ще се установява произходът на средствата на собственици и ползватели на луксозни автомобили, за които има данни, че са от нерегламентирана дейност

контакти

Прокуратурата, МВР и НАП започват проверки на системните нарушители на пътя, съобщават от ведомствата.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов проведе работно съвещание с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, на което бяха набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата.

Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите на МПС, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др.

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“ – МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

В хода на разговора бе обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни МПС, без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.

Започва акция „Зима“

Междувременно традиционната акция „Зима” стартира на 15 ноември, когато започва и първият етап на операцията – „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, който ще продължи до 24 ноември. Акцентът му към е водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., като ще се следи за изправността на пътните превозни средства. Вторият етап – „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, е насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. В рамките му на 19 ноември ще се отбележи и Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Финалът на втория етап е до 4 декември. Насочеността на третия етап на кампанията – „Безопасно шофиране през зимата“, е насочен към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците, като ще продължи до 14 декември.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук