Прозрачност без граници: Хасково и Монтана последни по индекс за почтеност

Хасково и Монтана са на дъното по Индекс на местната система за почтеност, става ясно от доклад на Асоциация „Прозрачност без граници“. Той бележи Международния ден за борба с корупцията, с официално представяне на резултатите от Третия годишен индекс – 2017.

За трета поредна година Индексът предлага сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България.

В челото на класацията за трета поредна година е Бургас, с индекс от 3.74 точки, което подобрение в сравнение с индекса, регистриран за 2016 г. (3.57).

В групата на общини, подобряващи своя индекс през 2017 година са и класираните на второ и трето място, съответно Столична община с индекс 3.69 и Стара Загора с индекс 3.68.

Общините, регистрирали значително повишение на индекса спрямо 2016 г., са Пловдив, заемащ четвърто място в класацията с 3.57 точки, Габрово и Шумен с 3.44 точки, Благоевград и Велико Търново, съответно с 3.41 и 3.40 точки.

Тенденция за значително подобряване на индекса и мястото на общината в общата класация се наблюдава и за всички останали общини. Изключение правят Хасково и Монтана, които заемат двете последни позиции, с индекс под средната скала от 3.00 точки.

Допълнителни подробности – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук