Прожекции: От Земята до Вселената и космическо търсене в планетариума през уикенда

В събота и неделя /28 и 29 август/ от 15.00 и от 17.00 часа гражданите и гостите на града ще могат да посетят Народната астрономическа обстерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград, където са подготвили специална програма за празника на Димитровград.

Четири дигитални филма ще бъдат излъчени в единственият в Хасковска област и първия на Балканския полуостров Планетариум, намиращ се в красивия парк „Н.Й.Вапцаров“ в Димитровград.

28 август (събота)

15.00 ч. –„От Земята до Вселената“ –(продължителност 31 мин.)

Планетарното шоу  От „Земята до Вселената“ е едно колоритно и вдъхновяващо пътешествие до далечните кътчета на Вселената. По пътя от Земята до Космоса ще разберете всякакви интересни факти за историята на астрономията, изобретяването на телескопа, както и за най-новите гигантски телескопи, които ни позволяват да се взираме все по-дълбоко във Вселената. Като зрители ще изследвате Слънчевата система и яростните изригвания на Слънцето.

17.00 ч. – „Космическо търсене“ – (продължителност 38 мин.)

Тази планерна програма разказва за изследванията на някои от най-емблематичните мисии на Европейската космическа агенция – от нашето Слънце до някои от най-отдалечените части на Вселената и нейното раждане. Филмът представя участието на Европейската космическа агенция в големи международни астрономически проекти, като Международната космическа станция и телескопа Хъбъл. Зрителите ще научат за изключителните роботизирани мисии PLANCK и ATHENA. Ще се разходят из Слънчевата система и ще разберат за вълнуващите предстоящи космически мисии.

29 август (неделя)

15.00 ч. „Слънцето“ – (продължителност 24 мин.)

Филмът разкрива влиянието на нашата звезда върху всеки аспект от живота ни на Земята. Изследва ролята на Слънцето в поддържането на живота, от фотосинтезата до човечеството. Разкрива как Слънцето диктува нашите сезони и години, вниква в историята на въздействието на Слънцето върху човешката религия.

17.00 ч. „Далечни светове“ – (продължителност 55 мин.)

Филмът изследва един от най-популярните въпроси на човечеството – дали сме сами? В продължение на хилядолетия нашите предци са гледали звездите, поставяйки под въпрос произхода и естеството на това, което са видели. И днес ние задаваме тези въпроси, изпълнена с милиарди звезди и планети Вселена, но все пак Земята е единствената планета, за която със сигурност знаем, че съществува живот.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук