Прожектират филма „12 А“ в Кан, на фестивал в Рим и в Стара Загора

Актьори от "12 А", сред които Радина Кърджилова

Премиерата за България – в София, през септември

Филмът „12 А“ ще бъде прожектиран на 20 май на фестивала в Кан, става ясно от информация на Фейсбук страницата на лентата. Той обаче няма да участва в конкурсната програма на престижния конофорум, който бе открит във френския град. Припомняме, че сценарист и кастинг-режисьор на филма е димитровградчанинът Николай Колев, сценарист и на хитовия „11 А“.

Няколко дни по-късно, на 28 май, „12 А“ ще участва на фестивала на българското кино в Рим. Премиерата му за България е насрочена за 14 септември в София, но е възможно датата да се измени. Само след броени дни обаче ще може да бъде гледан в Стара Загора – предпремиерно.

Петото издание на фестивала за ново европейско кино „Златна липа“ ще стартира на 3 юни в Стара Загора. Почитателите на седмото изкуство ще имат възможност да видят 42 филма от 17 страни – Англия, Дания, Полша, Австрия, Унгария, Русия, Германия, Грузия, Чехия, Шотландия, Испания, Холандия, Сърбия, Естония, Косово, Македония и България. Филмите ще се прожектират при вход свободен в голямата зала на Държавна опера – Стара Загора и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Киномаратонът ще продължи от 3 до 7 юни, когато ще бъде обявен и филмът-победител в конкурсната програма…

За първи път, фестивалът в Стара Загора ще бъде открит с прожекция на нов български игрален филм, който ще бъде показан премиерно пред родна публика. Това е лентата „12 А“, с режисьор Магдалена Ралчева, която е създател и директор на „Златна липа“.

По подобие на кинофорума в Кан, на фестивала в Стара Загора 12 „А“ също няма да участва в конкурсната програма. Няма да е коректно спрямо останалите участници, тъй като нашият директор е и режисьор на филма, обясниха организаторите на „Златна липа“.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук