Проект: Свързват нова сграда на спешна помощ с външен асансьор в МБАЛ „Св. Екатерина“

Болницата в Димитровград топи задължения и уверено върви към оздравяване

Външен асансьор ще бъде изграден от източната страна на димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“. През месец юни тази година Община Димитровград внесе в Министерството на здравеопазването предложение за изграждането му. С писмо от 29 септември ведомството информира кмета на Димитровград Иво Димов, че предложените за финансиране дейности са допустими и ще бъдат включени в проектното предложение, което то изготвя по съответната процедура.

В бъдеще време най-вероятно точно от източната страна на болницата ще бъде изградена нова сграда, която ще изпълнява функциите на център за спешна помощ. Така ще освободим помещенията на 1 етаж в болницата, където сега се помещава спешна помощ и ще имаме възможност да преструктурираме дейности в отделенията. По-нататък е предвидено, след като се изгради тази сграда, да има коридор или тунел, който да води към самия асансьор и болните да се качват в лечебното заведение, при необходимост. Това коментира кметът Иво Димов на днешното заседание на Общинския съвет, който даде съгласие Общината да сключи споразумение за партньорство с Министерството на здравеопазването за изпълнение на проектното предложение. То е по процедура „Мерки за справяне с пандемията“.

Именно пандемията е сред основните причини да се изгражда външен асансьор, за да не се смесват потоците от заразени с ковид с други пациенти. Същевременно, той ще може да бъде ползван и по други предназначения.

Проектът за асансьора е на стойност 148 391,03  лв. с ДДС. Заложените в инвестиционния проект дейности трябва да бъдат изпълнени и отчетени преди 31 декември 2023 г.

Нямаме намерение да чакаме последния срок. Имаме готов депозиран проект за външния асансьор. Ще подготвим тръжната процедура и ще изберем изпълнител максимално бързо, подчерта кметът и изрази надежда, че това ще стане най-късно до средата на следващата година.

Димов допълни, че задълженията на болницата към момента са стопени до почти 500 хил. лева. Това той определи като много добра новина, предвид задълженията отпреди няколко години. В предпоследния месец приходите на болницата са 250 хил. лева, а в последния месец се очаква да са 300 хил. Можем да кажем уверено, че процесът на оздравяване на МБАЛ ‚Света Екатерина“ е на финална фаза, обясни градоначалникът.

Той акцентира, че адмирира усилията на ръководството да се търсят нови лекари, включително напуснали или работещи на друго място, за да бъдат върнати в Димитровград. Каза и в аванс, че предстои обявяване на процедура по програмата България – Гърция за закупуване на допълнително оборудване, включително лека кола, която да се ползва за нуждите на лечебното заведение. Същевременно, възложено е и проектиране на целия двор на болницата, за да се направи подходящ достъп до паркоместата, например с бариера и карти, да се помисли за ново осветление, тротоари и друго необходимо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук