Проектобюджет 2024 обсъдиха Сдружението на общините и финансовият министър

контакти

На среща с министъра на финансите Асен Василев ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) обсъди заложените в проекта за държавен бюджет за 2024 г. средства за общините. В преговорите взеха участие заместник-председателите на Управителния съвет (УС) на Сдружението Иво Димов – кмет на община Димитровград, Донка Михайлова – кмет на Троян, членовете на УС Златко Живков – кмет на Монтана и Радослав Ревански – кмет на Белица, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, ръководителят на екип „Местни политики и финанси“ Даниела Ушатова и експерти.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова обърна внимание на заявените намерения за повишаване на средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности за приоритетните секторни политики. Тя подчерта положителната оценка на кметовете за възможността неусвоени средства от целевата субсидия за капиталови разходи да бъдат насочени за текущи ремонти, както и за разходване на преходните остатъци от трансфера за зимно поддържане. Михайлова благодари на министър Василев за последователността по отношение на създаването на Национална програма за финансиране на общински инвестиционни проекти, която се предвижда да разполага с бюджет от  1 млрд. лв. през следващата година.

Общото безпокойство, което споделиха представителите на УС на НСОРБ, е продиктувано от отпадането на трансфера за компенсиране ръста на минималната работна заплата (МРЗ) в местните дейности и предвиденото минимално увеличение на общата изравнителна субсидия – само с 6 млн. лв. Практически, това означава, че за 2024 г., въпреки продължаващия ръст на инфлацията и значителното нарастване на МРЗ (с 19,6%), общините ще имат намаление на ресурса за местни дейности с 44 млн. лв., подчерта кметът на Димитровград Иво Димов – заместник-председател на УС на НСОРБ.

Изготвената рамка включва минимално увеличение на ресурса за общинска администрация, на фона на нарастващите отговорности за общините, както и спрямо доста сериозното финансиране на възнагражденията в секторите образование и социални услуги, подчерта кметът на Монтана и член на УС Златко Живков. Той обърна внимание на задълбочаващите се дисбаланси във възнагражденията на общинската администрация и приоритетните сектори – образование и социални дейности. Това поражда основателни притеснения за сериозна демотивация на служителите на фона на нарастващите отговорности.

Обсъден бе заложеният в проектобюджета размер на общата изравнителна субсидия и беше постигнато съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв.

Обсъдени бяха и внесените от Министерски съвет предложения за промени в данъчните закони, в това число и в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Министърът на финансите увери, че ще бъдат търсени възможности проектите по втората покана за енергийно обновяване на жилищния фонд със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) да бъдат със 100% грантово финансиране. Значителен ресурс предстои да бъде предоставен и за подмяна на уличното осветление, като в рамките на проектите ще бъде възможно и монтирането на камери за видеонаблюдение.

В плановете на правителството е и предприемането на по-сериозни стъпки по отношение на функционалната децентрализация. Обсъждат се възможностите ръководителите на структури в делегираните от държавата дейности да стават от общините, което среща подкрепата на кметовете.

„Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво“ – така очерта перспективата пред структурирането на бюджетните взаимоотношения с общините министърът на финансите Асен Василев.

Като стъпка в тази посока той посочи заложените прогнози за повишаване на приходите в общините от промените в данъчните закони, касаещи патентния данък. На следващ етап финансовото ведомство обмисля и насочването на всички приходи от занаятчийски дейности и услуги към общините.

Бяха обсъдени изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.

Предстои подписване на окончателния протокол за консултациите по Бюджет 2024, съгласно чл. 77 от Закона за публичните финанси (ЗПФ). Очаква се до Коледните празници Законът за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г. да бъде приет от Парламента.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук