Прогрес: След  10 години чакане, ревматолог преглежда в региона  

контакти

След повече от 10 години чакане, пациентите от Димитровград, Свиленград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог, който вече работи в Димитровград. Лекарите от тази специалност не достигат в цялата страна, което затруднява ранната диагностика и лечението на ревматологичните заболявания. Голяма част от тях водят до инвалидност и единствената превенция е навременното поставяне на диагнозата, съобщават от Института за здравно образование в София, чийто приоритет е намирането на лекари от редки специалности, за нуждаещи се райони.

В рамките на проекта за регион Хасково, от две седмици в Димитровград преглежда д-р Анелия Радикова. Засега – само в сряда, защото работи и в Отделението по ревматология на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и ДКЦ-1 – Стара Загора. Предстои сключване и на договор с НЗОК, допълват от Института.

Д-р Радикова е завършила медицина през 1997-ма година, а ревматологията е втората й специалност. „Часовете в Димитровград се запълват седмица напред, което показва сериозната нужда от такъв специалист за града и региона. Обаждат се пациенти и от Свиленград, Тополовград. Досега тези хора са пътували до Пловдив, което създава разходи и неудобства, особено за трудноподвижни пациенти. В медицинския център има възможност за комплексна диагностика от други специалисти, които са свързани с ревматологията – ендокринолог, невролог“, обяснява тя.

От 1 март в Димитровград ще заработи и единственият за региона апарат за измерване на костна плътност – DEXA, е друга добра новина за пациентите от региона.- В кабинета ще се извършва ставна ехография, която е безвредно и безболезнено изследване и установява с точност пораженията на тъканите и ставите. В последните години един от успешните подходи към тези заболявания са т.нар. вътреставни апликации с хиалурон и специални медикаменти, които премахват болката и връщат движенията, без да е нужен постоянен прием на лекарства през устата.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук