Провокативно: По-красиви ли изглеждат богатите и хората с власт?

Красотата може да се изиграе, се казва в изследване на „Галъп“ за самочувствието, красотата и ценностите

По-красиви ли изглеждат хората с повече пари и власт? Въпросът намира отговор в провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите, поръчано от списание предимно за женската аудитория и козметична компания.

Една трета от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят. Интелектът привлича (смятат 72%), добротата приобщава (82%), увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните. Значи красотата може да се изиграе, е един от основните изводи в проучването.

Фитнесът става все по-важен. Даже 57% признават, че днес май е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен. 58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно. Но да си ОК със себе си май е най-важното – за да си красив в очите на другите, трябва да си красив в своите очи. Почти всички се съгласяват, че щастливите хора изглеждат по-добре.

Клишетата не са това, което бяха… Русото не е задължително по-хубаво. Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави…55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова – 53% – от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта.

72% от българите пък са доволни от себе си. И все пак (казано честно) не всичко ни е наред – близо две към едно казват „не всичко ми е наред“. Но пък цели 78% казват, че са в мир със себе си. Повече млади вярват, че всичко е наред. Но пък повече в мир със себе си са възрастните – обичайното възрастово разделение на оптимизъм и мъдрост.

Интересно е още, че Анджелина Джоли (18% я определят като най-красивата жена)  и Ален Делон (според 16% е най-красивият мъж) не бият с много в класацията по красота Невена Коканова (15%)  и Стефан Данаилов (15%). Чуждите звезди побеждават нашите главно заради най-младите. Старата школа си харесва повече нашенското. Невена Коканова и София Лорен са идоли на най-възрастните. Анджелина Джоли на най-младите. При мъжете Стефан Данаилов и Ален Делон са любимци на по-възрастното поколение, а на най-младото – Брад Пит. Разбира се, списъкът e субективен, макар и да опитва да е представителен, се казва в изследването, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук