Проверяват 1217 проекта за саниране, при нередности – корекции в оценките

Да се срещне с недоволните кметове обеща регионалният министър

контакти

Ще проведем срещи с всички недоволни кметове, за да обясним как е направена оценката на проектните предложения за саниране на многофамилни жилищни сгради по процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е почти изцяло машинна и субективен фактор от страна на МРРБ в нея няма, категоричен бе министър Андрей Цеков в предаването „Защо, господин министър?“ на БТВ.

Той напомни, че по подмярката на Плана за възстановяване и устойчивост са осигурени 1,12 млрд. лв. за саниране на 756 многофамилни жилищни сгради, а са подадени 3068 проекта за близо 4 млрд. лв. Това е класическа ситуация, в която потребностите надвишават възможностите и се създава ситуация за естествено недоволство.

Министърът беше категоричен, че 90% от оценката е на база сертификатите от проведените енергийни обследвания, възложени от собствениците на сгради. В тях се съдържат прогнозни данни за енергийни спестявания след изпълнение на мерките. Сертификатите за 1217 проекта, за които е декларирано, че ще бъде постигнат клас за енергийна ефективност А, са предоставени за проверка на Агенцията за устойчиво енергийно развитие към Министерството на енергетиката. Ако от АУЕР получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките на въпросните сгради, допълни Андрей Цеков.

Регионалният министър напомни, че определените в началото на 2023 г. лимити за общините за саниране по тази процедура не означават гарантирано финансиране. Процедурата е на конкурентен подбор и всяко проектно предложение се конкурира с останалите. Той допълни, че лимитите са имали за цел да предотвратят прекалена концентрация на средства в големите общини, които в противен случай биха усвоили почти целия ресурс.

Санирането не спира. В различните програми, които се управляват от МРРБ, има допълнително средства, добави Андрей Цеков. Предстои втората подмярка на стойност 282 млн. лв., която е с 20% съфинансиране. Освен това има 409 млн. лв. за енергийна ефективност по Програма „Развитие на регионите“, от които 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини, 150 млн. лв. – за всички останали и 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, включително Казанлък, Кюстендил и Перник и свързаните с тях общини. Към края на тази година трябва да започне да функционира Националният декарбонизационен фонд, който също ще финансира такива проекти, напомни Цеков.

През януари започва сключването на договорите за общинските проекти, финансирани от бюджета, заяви още министърът. Той разказа и за плановете за 2024 г. за пътното строителство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук