ПРОВЕРКИ В ТЕЦ-овете. ПЪРВАТА – В ДИМИТРОВГРАДСКИЯ. ГЛОБЯВАТ ГО

Силно повишеното потребление на ток предизвика спешни проверки в енергетиката. На прицел са ТЕЦ-овете, на които държавата плаща, за да поддържат студения резерв при спешни нужди. До инспекцията се стигна след като миналата седмица три от централите не успяха да произведат нужния ток, съобщава БТВ.

ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград е първото предприятие, в което инспектиращите влязоха. Централата, с максимална мощност от 120 мегавата на час, съществува само за да поддържа студения резерв и получава пари от държавата всеки месец.

При последното активиране на мощностите ТЕЦ-ът не успя да достави необходимия ток. Водеща причина за това е замръзването на въглищата.

По договор, ТЕЦ-ът трябва да има във всеки момент 31 хил. тона въглища, но наличността в момента е двойно по-малка.

От Министерството на енергетиката ще глобят ТЕЦ-а, но все още не е ясно с колко. Повече вижте във видеото, по-горе.

Уведомявам всички заинтересовани, че към момента ТЕЦ „МАРИЦА 3” АД вече работи. Това написа на фейсбук страницата си малко по-рано днес главният юрисконсулт на предприятието Юлиян Семерджиев. Причините производството да бъде временно прекъснато, са изцяло от форсмажорен характер. Поздравявам колегите, които въпреки изключително тежките условия, успяха за пореден път да осигурят стабилността на електроенергийната система. Студената зима и високото потребление на електроенергия за пореден път доказват необходимостта от конвенционалните въглищни централи, пояснява Семерджиев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тоя не беше ли дето изгоря с 500000 лв. в КТБ?Тая джурналистка що не го пита от де ги е взел?Много има да избива момчето,ама на зимата студена излезна

    • Същия е.Ама като го гледам не му пука много сигурно има скатани поне двойно повече в друга банка,а и може вече да ги е избил.Минаха повече от 2 год. от тогава.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук