ПРОВЕРЕНО: ЛЮТОТО УДЪЛЖАВА ЖИВОТА

контакти

Консумирайте лютиви храни, за да увеличите продължителността на живота си, съветват американски учени, цитирани от в. „Дейли Мейл“.

Редовният прием на пиперливи подправки с храната помагат на тялото да пренебрегва сигналите за болка, което удължава дните под слънцето. Екипът на Андрю Дилин от университета в Калифорния осъществил експерименти с мишки, за да установи въздействието на лютивите съставки върху тях.

Тестовете констатирали, че когато бъдат блокирани сигналите за болка към централния мозък, животът на гризачите се удължава. А един от начините да бъде изключено чувството за болка е редовната консумация на лютиви храни и подправки.

Животните, които спирали да произвеждат протеина, отговорен за възприятието на болката (TRPV1), се оказали изключително дълголетни. Те живеели с 14% по-дълго, в сравнение с животните от контролната група.

Мишките с блокирано чувство за болка имали не само по-дълъг, но и по-здравословен живот от останалите. Те по-рядко страдали от ракови тумори и паметта им се запазвала свежа с остаряването.

Те по-лесно изгаряли калориите, дори и без да са физически активни. Тяхната способност да обработват захарта се запазвала и на старини, което намалява риска от диабет.

Според проф. Дилин резултатите от експериментите ще помогнат на учените да подобрят метаболизма при хората, като ще допринесат пациентите да бъдат предпазени от затлъстяване и диабет.

Ученият е уверен, че редовната консумация на капсаицин, веществото, което придава лютивостта на чушките, блокира протеина TRPV1 и позволява да бъдат забавени процесите на метаболитно стареене на организма, което води до по-дълъг живот. Според други изследвания пък капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха. Съответно, лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването.

ЕТ „Тери Стил“  – Димитровград търси шивачки с умения за работа на права и покривна машини, оверлог. Справки на телефони: 0887/237 173 и 0887/517 347

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук