ПРОВАЛ НА КОНКУРСА ЗА ШЕФ НА МБАЛ „СВЕТА ЕКАТЕРИНА“. КАКВО СЛЕДВА?

контакти

[quote]ГОРЕЩИЯТ КАРТОФ ПАК В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ[/quote]

„Изтече“ още един конкурс за управител на МБАЛ „Света Екатерина“ без такъв да се избере. Пресяването между двамата кандидати – д-р Здравко Наков и д-р Християн Стойков трябваше да се проведе на 27 ноември. Комисията обаче не се е събирала, респективно и не се е произнесла този ден. Причината за липса на становище се разбра. Изпратено било запитване в Министерството на здравеопазването, дали специалността на единия кандидат, за която надълго и широко стана дума и при предишния конкурс, отговаря на обявените условия? Отговор не бил пристигнал. Но пък възниква въпросът какво следва?

Според председател на общинския съвет и председател на изборната комисия – Стефан Димитров това оставя конкурса на първи етап – допустимост на документи. Има изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, което да изясни дали един от кандидатите има съответната образователно-квалификационна степен, отговаряща на изискванията по закон, поясни Димитров На въпроса за пропусната от комисията, той отговори, че решението е на местния парламент. Насочи и към един от членовете на комисията – юристката Галина Чингарова, председател на постоянната комисия „Законност и обществен ред“, към ОбС. Тя се оказа на сходно мнение за конкурсните етапи.

Първият не е свършил. Ние заседавахме, но не сме се произнесли по допустимост. Има изпратено писмо до министерството за възникнал спор, отнасящ се до допустимост на един от кандидатите. Когато становището пристигне ще заседаваме отново. За мен не е необходима нарочна докладна за удължаване на конкурса, заяви Чингарова. Но и не даде категоричен отговор какво следва от пропуснатата дата.

Комисията е била длъжна да проведе конкурса на определената дата 27 ноември. В противен случай е нарушена процедурата, защото не е спазено решението на Общинския съвет, коментира главният юрисконсулт на общината Димитър Гавазов. За него, както и за Чингарова хипотезите са две:

удължаване на срока или обявяване на нов конкурс. При първата обаче, единият от кандидатите, имал пълното право да обжалва евентуално решение с мотив – нарушена процедура. Гавазов цитира Наредба 9 за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. В нея се посочва, че заседанията на комисията са редовни, ако присъстват председателят и ½ от състава и. От друга страна, ако в определения ден комисията не успее да се събере в пълен състав, органът, в случая ОбС, определя нова дата за провеждане на конкурс. Реално, обаче, тази  „вратичка” за удължаване на срока се оказва по-скоро затворена, тъй като на 27-и ноември заседание не е имало. Съответно, липсва протокол, в който да се посочи, че комисията, по изтъкнатата вече причина – непристигнало тълкуване от Министерството на здравеопазването, иска от ОбС друга дата.

Възможно е да се обяви и нов конкурс, предполага Гавазов, с обяснението, че двете допускания не са уредени в наредбата. Логически обаче нещата изглеждат така. Обявяване на нов конкурс също трябва да стане с решение на общинския съвет, в което евентуално да бъде записано: прекратяване на старата и започване на нова процедура, смята главният юрисконсулт.

Какво ще бъде решено и какво ще произлезе, в крайна сметка, засега не е ясно. Какво следва, вероятно ще се разбере на 12 декември, когато е последното, за тази година, заседание на димитровградския местен парламент. Дотогава нещата са в безтегловност. А може и след това да останат, защото спектакълът „Конкурс” може да се окаже в повече дори за упорити кандидати като д-р Наков и д-р Стойков.

[box_info]За всяка болка има лек Аптека ГЕЧЕВ – Димитровград, бул. „Трети март” – 9[/box_info]Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. А какво стана с произнасянето на Прокуратурата по неустойката на Табаков?Нищо не излиза като изявление,а мина много време.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук