При близка среща с пепелянка: Какво да правим?

контакти

Змиите стават агресивни, ако се почувстват застрашени. Изправят ли се пред заплаха, съскат, правят характерни движения и хапят. Затова трябва да внимавате, когато минавате през обрасли райони, покрай големи камъни, паднали дънери и други, за да не се изненадате неприятно.

Змии има дори в градовете, но е по-вероятно да ги срещнете, ако сте на излет. Затова потърсихме информация какво да направите, ако сте в отдалечено място и имате близка среща с отровно влечуго, пепелянка, например? Можете ли да разчитате на медицинска помощ в малки населени места? Възможно ли е да си закупите серум против змийска отрова? Опасно ли е да се слага серум, ако влечугото не е отровно…

Ако човек бъде ухапан от змия, трябва по най-бързия начин да потърси лекарска помощ. В такъв случай, обажда се на тел. 112 и му изпращаме екип, заяви д-р Петя Димитрова, директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Хасково.

Противозмийски серум в аптеките не се продава. Прилагането на медикамента се прави само в болнично заведение, допълни д-р Димитрова.

Тя обясни, че в региона няма отделни медицински пунктове, в които може да се потърси помощ, ако ви клъвне змия. Според нея, това се дължи на недостатъчния медицински персонал, а и личните лекари на пациентите по селата са в градовете.

Това до голяма степен се оказва проблем, защото е твърде възможно да няма обхват в конкретната планинска местност, човек да е сам и да изпадне в шок от захапването. Реалностите обаче към момента са такива.

Все пак, положителната страна е – в България няма змии с толкова силна отрова, че да водят до смърт, ако човек е здрав. Отровните змии у нас са пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок. По-опасни са усойницата и пепелянката. Трябва да се отчете и че ухапванията биват „сухи“ и ефективни. При сухото ухапване няма отделена отрова, но остават белези от зъби. В случая, необходимо е да се дезинфекцира раната срещу инфекция, включително да се помисли за имунизация срещу тетанус. Ефективното ухапване води до инжектиране на количество отрова, характерно с пареща болка и поява на оток… Също така ухапването от отровна змия е еднократно, докато при неотровните белегът е от множество зъби, а са възможни и повече ухапвания.

След инцидент със змия, до втория час се счита за ранно започване на лечение. До този период пациентът трябва да е при лекар, подчерта д-р Димитрова. Директорът на ЦСМП поясни още, че при всяко едно ухапване, в първите минути не идва действието на отровата, а евентуална алергична реакция.

Ако се налага хоспитализиране, ухапаните от змии са насочвани в отделение Хирургия на МБАЛ – Хасково. По данни от началото на седмицата, няма такива пациенти в отделението. От началото на лятото в него са лежали трима. Различно е, но статистиката сочи, че в предходни години около и над 10 са клъвнатите от змии на сезон, преминали през Хирургия, коментираха оттам.

Винаги се прави серум, когато не сме сигурни каква е змията, поясни завеждащият отделението д-р Георгиев. По думите му, не е проблем, ако няма отрова, да се бие серум. Той също бе категоричен, че с противоотрова се работи в болнична обстановка.

Основната препоръка е, добави д-р Георгиев, по най-бързия начин да се отиде до болница. Обособени за целта здравни пунктове няма.

При ухапване от змия, най-важното е да не се поддавате на паника и да ограничите двигателната активност. Важно е още да запомните отличителните белези на влечугото, да запишете часа на близката среща, да свалите пристягащи елементи, като бижута. Препоръчва се обездвижване на ухапаното място, без да се спира кръвообращението, поставяне на охлаждащ компрес. Сред другите съвети е да не се правят разрези на мястото на ухапването, за да не настъпят усложнения и инфекции. Отхвърля се практиката да се изсмуква отровата, защото в устната кухина може да има рани, през които в тялото да навлезе отрова. И най-важното – да се потърси колкото се може по-бързо медицинска помощ.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук