Приятели аплодираха Ваня Данева за новата й стихосбирка

Приятели аплодираха поетесата Ваня Данева, при представянето на новата й стихосбирка „Марсианска трева“, снощи, в Дом-музей „Пеньо Пенев“. Тя получи и много цветя, а разкошен букет й подариха от Общински хор, където тя пее.

Събитието, като домакин, откри уредникът на институцията Живка Шишкова. В „Марсианска трева“ Ваня Данева се явява вестител на доброто, търси дълбочина в битието и живота, подчерта тя.

Вечерта започна с прочит на избрани стихове от поетичната книга, в изпълнение на автора и актьора Иван Нечев. Допълнително настроение внесоха Димитър Русев с китара и вокалът Мария Арнаудова.

Продължи с изказвания и поздравления от приятели и ценители, които съвсем не бяха малко. Сред тях събратята по перо Величка Петрова, Демир Демирев, Весела Недкова, Петко Каневски, Ели Видева, Марина Койнова и др.

Каквото и да създаваме, ако не е споделено, е без значение. Ще се радвам, ако намирате импулс за живот в тази книга. Вярвам, че на Марс има нещо. Повод е да мислим за бъдещето от нашия си ъгъл, дори да грешим понякога, сподели пред аудиторията Ваня Данева.

Редактор на книгата е писателят Петър Анастасов, художник – Елени-Питас Грегориадис. Издадена е с финансовата подкрепа на Община Димитровград. „Марсианска трева“ включва 37 стиха. Представяме ви първият, последният и още един:

МАРСИАНСКА ТРЕВА

Попита ме дали тревата

на Марс е зелена.

  • Мисля, че е оранжева.

Представи си – цели полета в оранж

и само в сенките на

планините леко виолетово…

  • Не, аз я виждам

небесно-синя с морави

отблясъци тук-там.

Възможно е, помислих си.

Всичко зависи

от гледната точка.

Макар че на Марс няма трева.

…………………………………

Под синкавите сенки на маслините

почива бризът, вгледан в залеза.

Морето тихичко въздиша

по горделивите скали.

Солена капчица на устните –

сълза, която търси път.

А сини гласове от нищото

несръчно с вятъра трептят.

В душата ми е тихо

и възторжено от този свят,

притихнал в нозете ми.

И аз притихвам като птица,

свила дом в пазвите на лятото.

…………………………………

ВЪПРОС

Ако не съществува

смърт,

как да разберем,

че сме живи?

Ваня Данева живее и работи в Димитровград. Завършила е физика в Пловдивски университет „Паисий Хилендарси“ и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на стихосбирките „Откъсване на ябълка“ /1995/, „Условна присъда“ /1998/, „Опитомяване на залеза“ /2013/ и на публицистичната книга „В епицентъра на прехода“ /2007/… Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели. Дългогодишен редактор и главен редактор на вестниците „Химик“, „Димитровградска правда“ и общинското радио на Димитровград. Два мандата общински съветник /1975-1979 и 1995-1999/.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук