ПРИШЪЛЕЦ В ХАСКОВО

Странно същество е намерено на една от производствените площадки в хасковската машиностроителна компания ПИМ, информира фирменият вестник „Фактор“. Дългото 7-8 см. насекомо примирало, с обърнат корем под жежкото слънце, когато било забелязано и прибрано в близкия цех. Проверката в интернет показала, че е Lethocerus patruelis или нилска водоплавка, хищен воден обитател, стигащ 8 – 12 см. дължина. Момчетата попаднали и на клипчета, в които риби, земноводни, дори змии стават жертва на гигантския бръмбар.

Vodoplavka-1 Доскоро се е смятало, че водоплавките нямат разпространение в България, но зачестяват случаите на открити по различни места екземпляри. В Хасково това също не е първа поява. Разпространението обаче все още не е масово. Как водният бръмбар се е отзовал на напечения асфалт никой от фирмата не можа да каже  Предположенията са, че вероятно обитава недалечната Хасковска река.

Ухапване от насекомото не носи медицински поражения, но причинява пареща болка, много по-силна от ужилването на оса. Дължи се на разяждаща течност от хобот в предната част на главата. С нея парализира жертвите си, обясняват ентомолози.

За щастие, при находката в машиностроителното дружество до такъв инцидент не се стигнало. А няма и да се стигне, защото, докато се подготвяше стъклен дом за възстановяването й, водоплавката изпусна сетен дъх, уточнява фирменото издание.

Как водоплавка умъртвява водна змия вижте ТУК

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук