ПРИРОДАТА СЕ ПРЕРАЖДА НА БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдни вечер
контакти

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-тачените празници в календара. Българската народна традиция я свързва с прераждането на цялата природа и подготовката за Рождество Христово.

С възраждащата се природа и плодородието са свързани и ястията на този свят ден. Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой – 7, 9 или 11, и постни. На тази дата свършват 40-дневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. От важно значение е не само колко са, но и какво ще бъде поднесено на празника. Храните трябва да бъдат такива, че да набъбват, което се възприема като символ на по-добра настъпваща година. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, също сушени плодове като ябълки, сливи, каисии. Слагат се също така орехи, мед, лук, чесън, вино, ракия – всичко, произведено през годината в суров или обработен вид. Тези продукти може да се комбинират в различни ястия, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца. Прави се и пита с паричка. Вярва се, че на който се падне тя при разчупването, той ще е късметлия през цялата година.

В традицията важно място заема бъдникът – ствол от дебело дърво, което трябва да се постави в огнището или камината и да гори през цялата вечер. Запалваянето му е цял ритуал и с него започва празничната вечеря. Вярва се, че бъдникът поддържа цяла година огъня в огнището. На Коледната сутрин той се гаси с вино, а от неизгорелите части се прават кръстчета или се вграждат в инструменти като символ на плодородието. В полунощ тръгват коледарчетата, които обикалят по къщите. За тях всяка домакиня е приготвила колачета сушени сливи, орехи, ябълки, грозде.

Има поверие, че на Бъдни вечер, в полунощ на Коледа, небето се отваря и светва за миг. Тогава всеки може да си пожелае нещо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук