ПРИНЦ ИВАН: В ГЕРМАНИЯ Е ИСТИНСКИЯТ КОМУНИЗЪМ

[quote]ПОЯВЯТ ЛИ СЕ ТВОРЦИ ОТ ИЗТОЧНАТА ШКОЛА, ОБИРАТ НАГРАДИТЕ, КАЗВА ТАТУИСТЪТ ОТ ДИМИТРОВГРАД[/quote]

Животът в Германия е истинския комунизъм. Казвам го в добрия смисъл на думата. Чувството на спокойствие и сигурност са водещи. В който и магазин да пазаруваш, без значение, цените на всички основни продукти са еднакви. Тук, и на Борсата да си, на социални помощи, даже на Канарите можеш да отидеш за две седмици, с месечните пари, а не да ги събираш цяла година. Освен това, когато стане пътно произшествие, пристигат по няколко линейки и пожарни, на първата минута, казва димитровградчанинът Иван Вълчев. [pullquote_right]На 14 години творецът продава първото си произведение във Франция[/pullquote_right]

Принц Иван, както е творческия му псевдоним, живее в Германия от две години. Работи в студио за татуировки в Аугсбург, като професионален татуист. Откакто се помни, рисува. Завършва училище „Васил Левски“ в Димитровград, профил „Живопис“. Впоследствие и Великотърновския университет, специалност „Графика“. Още по време на следването си започва в татоо студио, и така над 20 години. На 14-годишна възраст продава първото си произведение във Франция. Живял 12 години във Варна, където направил три татоо студия. Работил още в Гърция, Кипър, Италия. В Германия отива на гости и решава да поразгледа татоо студията. Влиза в първото и след минути се оказва с договор.

princivantatooДосега Германия ми даде това, за което съм работил дълги години в България. В студиото съм единствения българин, другите татоо артисти са от Молдова. За тази година сме спечелили 24 международни награди. Всеки месец сме на Татоо конвенции. Когато се появят творци от Източната школа, за немците награди не остават, което е признание за професионализма. В цяла Европа, българските татоо артисти са в топ 3… Когато си добър в това, което правиш, няма национализъм и шовинизъм, казва нашенецът.

Следя ситуацията в България. От години се говори: „Стигнахме дъното“. Малкият и среден бизнес е доубит… И най-лошото е, че всичко ще остане без последствия, смята Принц Иван.

[pullquote_right]От години се говори: „Стигнахме дъното“[/pullquote_right] За политика избягва да говори, но набляга, че в Германия назряват промени. Немците не са доволни от канцлера Ангела Меркел, която се бори за пореден мандат. Едва ли ще гласуват пак за нея, прави прогноза татуистът.

В България си идва два пъти годишно – през лятото, за Коледа и Нова година. Гледа поне три часа българска телевизия на ден. По скайп и фейсбук постоянно общува с приятели.

Българите си помагаме. С квартири, работа, превоз… Всяка неделя се събираме поне по 20 нашенци, на барбекю, на по бира, споделя Иван. Според него, 90 на сто от чужденците вършат работата, която немците не искат, и то за минимално заплащане. [pullquote_left]Боря се за доброто име на България[/pullquote_left] 

Хубаво е да се знае от младите българи, че ако наистина работиш, без да се отказваш, успехът ще дойде. Естествено, на немците не им харесва да виждат търтеи, които нищо не вършат и само източват социалната система. За тях няма проблем, ако изпълняваш възложената ти работа, обяснява Вълчев.

princivantatoo1Дано се върне самочувствието на българина. Ние сме една от най-древните нации в Европа. Оптимист съм. На известния германски празник „Октоберфест“, продължаващ почти месец, всички ходят с традиционни облекла. Надеждата ми е, че тази година имаше нещо подобно в Жеравна. Тогава три дни всички хора трябваше да са с народни носии. Необходимо е да има повече такива прояви. Макар и зад граница, бих искал да кажа: Принц Иван работи за доброто име на България. Боря се за това, подчертава нашенецът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук