Приключи ремонтът на пътя Момчилград – Крумовград – Ивайловград

контакти

Завърши рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград. Проектът е съфинансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и националния бюджет. Инвестицията е за над 21 млн. лв. с ДДС, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

Основно ремонтираната отсечка е част от международното трасе Кърджали – Момчилград – Крумовград – Ивайловград – ГКПП Славеево – Кипринос (Гърция) с голямо значение за регионалния и международeн туризъм. Пътят осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за съседна Гърция. През миналия програмен период със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. /лот 12/ са рехабилитирани 18 км от републиканския път в участъка от Момчилград до с. Карамфил. С успешното изпълнение и на проектите, които завършват сега, са ремонтирани над 50 км от второкласния път.

Строителните работи, завършени тази година, са обособени в два участъка. Първият е около 6 км (от 24-ти до 30-ти км), а вторият е близо 26 км (от 30-ти до 56-ти км).

Рехабилитацията на близо 6-километровата отсечка – от село Карамфил до разклона за язовир „Студен кладенец“, е финансирана от републиканския бюджет. Участъкът е с нова асфалтова настилка, а на местата с ниска носимоспособност е изградена нова конструкция на пътя. Подобрено е отводняването чрез изграждането на нови водостоци, окопи и банкети. Монтирани са нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ремонтирани са две мостови съоръжения – при 27-ми км над р. Крумовица, с дължина 120 м, и при 29-ти км, което е 8 метра. Двата моста са с нова хидроизолация, настилка и тротоари. Възстановени са мантинелите и парапетите на съоръженията.

Изпълнител на участъка от 24-ти до 30-ти км е ДЗЗД „ИЗТОЧНИ РОДОПИ 3“, в което участват: „Пътстройинженеринг“ АД, „ПСК Виастрой“ ЕООД, „Пътища“ АД, „БСК-Горна Оряховица“ АД и „Атлас Балкан“ ООД. Стойността на договора е 3 390 639,742 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Строл 1000“ АД. Техният договор е за 51 000 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт -22“ ООД. Договорът им е за 17 880 лв. с ДДС.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, са основно ремонтирани 26,4 км. Това е отсечката от началото на гр. Крумовград до разклона за с. Попско. Обновеното трасе преминава през четири населени места – гр. Крумовград, с. Полковник Желязово, с. Рогач и с. Пелин. В Крумовград е извършена пълна реконструкция на пътната настилка. В целия рехабилитиран участък е положен нов асфалт, подобрено е отводняването с нови бетонови бордюри, отводнителни улеи и облицовани окопи. Почистени и удължени са всички водостоци и са построени пет нови. Поставени са нови мантинели, пътни знаци и маркировка. В района на 41-ви км е изградена стоманобетонова укрепителна стена с дължина 46 метра. Скатът зад стената е укрепен с геомрежа и хумус.

Изпълнител на този участък е Обединение „ПЪТ II-59“, в което участват: „Джи Пи Груп“ АД и „Контратас Инглесиас“ АД. Договорът за строително-монтажните работи е за 17 989 382,71 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД. Техният договора е 220 056 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 4 200 лв. с ДДС.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук