Приказна кула, ценни издания и как се спасява книга показват в библиотеката

Приказна кула, редки и ценни издания и как може да бъде спасена книга са част от инициативите, които ще бъдат показани в димитровградската Градска библиотека „Пеньо Пенев“, в провежданата от 17 до 21 май Национална библиотечна седмица. Друга идея е да се поканят читатели да станат библиотекари за един час. Подробности за тях разказа временният директор на библиотеката Валентина Терзиева.

Започнахме с инициативата „Детство мое“, в която през седмицата, представяме издания на списание „Дъга“, като поглед и към по-възрастните, и към по-младите. Това е комикс, стартирал в края на 70-те и продължил да излиза до началото на 90-те години на миналия век. Той се явява като машина на времето, акцентира Валентина Терзиева.

От днес започна и в следващите дни ще продължим с изграждането на арт инсталация от рециклирани материали „Приказната кула”, пред Детския отдел на библиотеката. С нея ще предизвикаме въображението на малки и големи читатели. В кулата ще бъде заточена принцесата Всезнайка. Тя ще иска да избяга и каним всеки да даде идеи как може да стане това, с различни логически трикове, които ще публикуваме като отговори. Кулата изграждаме от пластмасови бутилки и книги, които са отчислени от фонда. В момента тя е 2.5 метра, амбицията е да порасне още. Ако някой иска да помага или да наблюдава процеса, да заповяда, кани директорът.

Третата проява е „Библиотекар за един час”, която ще продължи от 19 до 21 май. Всеки желаещ може да влезе в ролята на библиотекар за определеното време. Подготвени са и баджове, за да се почувстват участниците част от колектива. Те ще посрещат читатели, ще правят справки и всичко останало, от ежедневната работа.

На 20 май от 11 часа ще бъде открита постоянната експозиция „Редки и ценни издания”, от фонда на библиотеката. Тя включва колекция, която е събирана с годините, но до този момент, в цялост, е стояла извън полезрението на читателя. Сега решихме тази колекция да бъде винаги пред очите на посетителите, подчерта Терзиева. Тя ще е позиционирана между двата етажа в специални витрини.

Валентина Терзиева

Ще спасим Вашата книга” е следващият акцент в програмата. На 21 май ще бъде демонстрирано как се прошнурова, слага фолио…, за да се запази конкретно издание за по-дълго време. Всеки може да донесе книга, която да бъде укрепена и спасена. Акцията ще еднократна, като идеята е да научи как можем да вдъхнем нов живот на книги в домашни условия.

Амбицията е да се отворим към нашите потребители още повече. Ценим най-високо срещата с читателите и как можем да им бъдем полезни, подчерта директорът Валентина Терзиева.

Националната библиотечна седмица се провежда за 15-ти път. Мотото тази година е „Библиотеката ще ти помогне“. Събитията в Димитровград са посветени 70-годишнината от рождението на Снежана Янева. Тя е апостол на библиотечното дело и главен инициатор за ежегодно провеждане на такива прояви в страната. Нейното име носи Голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Янева е и инициатор за обявяването на 11 май за професионален празник на българските библиотекари.

Същевременно, на 18 май е Международният ден на музеите, когато Историческият музей в Димитровград също има празник. Колективът му честити на всички, работещи и работили в областта на музейното дело.

Колективът на Исторически музей – Димитровград

Музеят в Димитровград е също в сградата, където е библиотеката. За Международния ден на музеите там откриха изложбата „Народна астрономия и метеорология”, която ще остане за посещение до 30 юни тази година. Може да я посетите в следващите дни и да съчетаете с инициативите на библиотеката.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук