ПРИЕХА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ В ДИМИТРОВГРАД

контакти

Декларация срещу изграждането на бежански центрове в Димитровград, от отворен и затворен тип, прие местният парламент. Предложението за нея бе на сесийната група на Коалиция „Да за Димитровград“, което очаквано, бе съпътствано от разпалени дебати.

Бих бил щастлив ако тази декларация постигне ефект. Тя обаче е прах в очите на хората, защото кметът отдавна си е свършил работата. Бившите казарми, които представляват потенциален интерес, вече са публична общинска собственост. Сградата на бившето строително училище също. Така че, никой, включително държавата, няма право да се разпорежда с нещо, което е общинска собственост. С декларации, колеги, нещата не стават, стават с определени действия, каза Иво Димов, който увери, че никога и под никакъв предлог, с никого, не е коментирана темата на територията на общината да бъдат разположени бежански центове. Все пак,  градоначалникът призова да се гласува положително за декларацията, тъй като по думите му, всеки здравомислещ човек би бил против подобни центрове.

С декларацията изразяваме една нормална принципна позиция на Общинския съвет. Ние не сме против бежанците. Бежанците са хора, които са изстрадали, особено засегнатите от война. Да идват обаче хора, които създават проблеми, каквито имаше наскоро… Това е нещо, което трябва да се предотврати и да не става в Димитровград, категоричен бе лидерът на Коалицията Стефан Димитров.

Колегата му Мартин Колев продължи думите му, заявявайки, че една такава декларация е от обща ползва за всички. Така още веднъж потвърждаваме нежеланието си от изграждането на бежански центове в Димитровград. Не виждам защо дебатираме толкова. Трябва да имаме съгласия, допълни съветникът.

Градоначалникът продължи, че колкото повече се шуми, може да става по-лошо и не е необходимо да се поставя темата за бежанците на дневен ред.

В разискванията се включи съветникът от ГЕРБ Коста Костов. Той също призова декларацията да бъде приета, от гледна точка на сигурността и спокойствието на гражданите. Не беше съгласен обаче с детайли в нея, които внушават, според него, че са водени разговори за намерения по изграждането на центрове в Димитровград. От този род бяха и други изказвания, критикуващи отделни пунктове в декларацията, като например – предприемане на законови действия, каквито не стана ясно какви точно са.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук