Приеха бюджета на Димитровград с 28 гласа „за“

контакти

Общинският съвет прие бюджета на Община Димитровград за 2024 г. на извънредно заседание днес. В гласуването участваха всички 33-ма общински съветници. Със „за“ финансовата рамка подкрепиха 28 от тях, 3-ма бяха против, 2-ма се въздържаха.

Бюджета подкрепиха съветническите групи на ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, „Левицата“, част от „Алтернативата“. „Против“ бяха двамата от „Възраждане“, както и един от „Алтернативата“, от която два от гласовете бяха „въздържал се“.

В началото на разискванията, по единствената точка от дневния ред, няколко конкретни предложения за изменения по приходната и разходната част направи Стефан Димитров, но те не бяха приети.

Обсъдено бе и възражение и предложение, депозирано от гражданин по време на публичното обсъждане на проектобюджета, както се разбра, от Паско Запрянов. Председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева представи предложението, а именно Община Димитровград да прехвърли собствеността си от библиотеката, музея и театъра на съответните звена в Хасково, за да бъдат на държавна, а не на общинска издръжка. Възражението, пък, се отнасяше до твърдения за недостатъчен финансов ресурс за Бодрово и други населени места и недължим ДДС по такса за битови отпадъци. Общинските съветници отхвърлиха становищата.

В края на дебатите Мартин Колев изрази отрицателен вот за бюджета. Той заяви, че среща неразбиране и отказ да се чуват идеи, независимо колко са добри и това е разочароващо.

Проектобюджетът на Община Димитровград за 2024 година е в размер на 83 988 842 лв. по приходната и разходната част и има 3.63 % ръст спрямо първоначалния бюджет за  2023 година, който е 81 045 676 лв. Той бе приет на днешното заседание на Общинския съвет, продължило близо час.

Кметът на Димитровград Иво Димов коментира, че бюджетът изглежда рекорден. Това обаче се дължи предимно на преходни остатъци, предвид това, че миналата година държавният бюджет беше приет юли месец, а общинският – септември и в подобна ситуация са всички общини. Градоначалникът дори, по-време на публичното обсъждане, определи бюджета като по-скоро консервативен, заради заложени в него предимно постоянни и неотложни разходи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук