ПРИЕТОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ – ПЪЛЕН СМЯХ!

Като пълен смях /в залата/ изглежда приетото днес от народните избраници задължително гласуване. Според въведеното, вотът става задължителен на следващи избори. Санкцията, за неотишлите до урните щяла да бъде автоматично заличаване от избирателните списъци. Това означавало, че ако заличените решели да упражнят правото си на вот на по-следващи избори, трябвало да подадат изрично заявление, за да благоволят институциите да ги върнат в избирателните списъци. Така щял да се види протестният вот.

Последното изглежда като преброяване на дивите зайци, по смисъла на българския филм – комедия. До този момент, така и така се знае кой не е гласувал, т. е. не е новост преброяването на протестния вот. И нищо няма да се постигне, защото задължителното гласуване остава незадължително, явно.

С днешното си решение избраниците на народа задълбочават проблема или по-точно – не го решават. Ако до този момент съм решавал да не гласувам, то в следващ мога да реша друго. Отсега нататък става различно. Пропускам, например, следващите избори. На по-следващите гражданската съвест заговаря в мен и решавам да гласувам. Сещам се обаче, че трябва да ида, да отделя от времето си, за да подам ЗАЯВЛЕНИЕТО, което най-нормално мога да не направя. Защото друга санкция, парична например – няма. Не е далеч от истината, че много хора няма да го направят и ще си стоят в графата – заличени от избирателните списъци. Да не говорим, че мнозина точно така и ще предпочетат – да бъдат заличени. Поради тази причина – гласуването за тях, вече, няма да е задължително, което поражда пълен смях и обезсмисля смисъла на думата „задължителен“. Тъжното е, че отново облагодетелствани ще бъдат големите партии, защото техните твърди ядра от избиратели са по-големи.

Има вариант да не те заличат, но да не ти бъде отчетен гласа. Става, например, ако надраскаш бюлетината, при несъгласие с никоя от опциите. Така поне ще си гарантираш, че на следващите избори ще бъдеш в списъка.

И това не е всичко, както се казваше в някои предавания. Щяло да има и референдум – за задължителното гласуване, разбира се, и още куп въпроси. Какво ново ще се приеме, ако допитването до народа е успешно, не се знае. Хубава работа, ама българска.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук