ПРИБЛИЖАВА ЛИ НИ КОШМАРЪТ НА ТЪРГОВИЯТА С ОРГАНИ?

[quote]ПРЕСТЪПНОТО ДЕЯНИЕ, ЯВНО СЕ РАЗРАСТВА В ЦЯЛ СВЯТ, ОБЗЕМА И ЕВРОПА[/quote]

При пазарната икономика всичко, което се търси, може да бъде продадено, независимо дали е законно, не чак дотам, или напълно незаконно. Към последното спада и търговията с човешки органи. Няма да бъде далеч от истината да кажем – „части“. И ако в повечето случаи се говори за някакви бедни хора, независимо къде се намират по света, решили да продадат основно бъбреците си, в последно време си пробива път друго, по стряскащо явление – отнемане на органи против волята на здрави хора.

За проблема говори неотдавна по Евроком посланикът на Куба в България – Тересита Камачо. При нас има добре развита система за трансплантация на органи, с една разлика от другите страни – не продаваме нашите, казва тя. Камачо разказва за въздействието, което и оказал документален филм на френска журналистка, сниман в няколко страни от Латинска Америка. В него се разказва как французойката отива в болници, за които има подозрения, че се занимават с нелегална трансплантация. Тя се представила за майка, търсеща ретина за момичето си. Казали и да отиде другата седмица, като част от обиколките са заснети със скрита камера. Накрая на филма дават как журналистката посреща жена от държавна болница с момче на 10-12 години, което било без ретина. Дадох го със стомашни проблеми, а виж как ми го връщат. Нямам пари да ги съдя. Те знаят на кого да правят тези неща, споделила майката.

До такава степен ме впечатли видяното, че същата вечер, като видях моето дете да си играе с други долу, казах на съпруга ми, че трябва да го прибираме. Тересита, в Куба си, мила, отговори мъжът ми, каза от ефир посланикът на Куба. Камачо продължава да разказва, загатвайки за друга мръсна практика. В Куба дошло момче чужденец в група с други млади хора, търсещи лечение. На него и на родителите му от 5 години обяснявали как младежът се нуждае от трансплантация на черния дроб. След изследванията, обаче, кубинските доктори стигнали до радостната, но и ужасяваща констатация – черният дроб е здрав. Какво правят?, риторично пита Тересита Камачо от студиото. И отговаря: Вадят на хората здрав орган, препродават го на този, който може да плаща, слагат болен орган на здравия човек, и край. Как може да се провери после? Това е практика в целия свят. Гордеем се с факта, че Куба може би е една от малкото страни, в която няма такива неща!

Споделеното от кубинката идва след думи на Минчо Христов – водещ на предаването по Евроком – „Премълчани истини“, излъчено на 14 юни 2014 г. Подхващайки темата, Христов казва, че в момента в Украйна олигарх дава по 10 хил. лв. за всеки убит опълченец, както се изразява, като за ранените дава повече. Органите от едно човешко тяло струват около 150 хил. долара. Ловци на хора обмислят как да пренесат телата. Голяма част от тях не се занимават с опълченците, тъй като са въоръжени, а хващат младежи направо от къщите, след което те изчезват. Същото се случи в Косово, Босна…, т. е. има един невероятен пазар на органи, констатира водещият.

Към размисли в тази посока насочва в пост на фейсбук страницата си димитровградчанинът Пламен Пасков. Амеро-укрите убиват пленниците, разфасоват за органи ранените. Обстрелват колоните с бежанци и с хуманитарна помощ, не разрешават евакуацията на деца извън зоната на бойните действия, казва той.

Със заглавието – „В Украйна се появиха чужди лекари, трафиканти на човешки органи“, излиза на 12 май rusofili.bg. В него се казва, че освен чужди наемници, в Донбас се появяват чужди лекари със спецоборудване. Те изземат органи от убити и тежко ранени войници. Според следователите, през ръцете на украинската „черна трансплантация“ са минали поне 50 души. Има доказателства, че на предварително мъртвите са взели органите. Казват, че има органи отстранени не само от мъртви, но и от все още живи хора, пише през май bezpartien.com.

Преди две години в медийното пространство се появяват много сигнали, че продажбата на органи се развива в пострадалите от кризата европейски държави. Бизнесът се измества плавно от Китай и Индия, например, към страни като Сърбия, Косово, Гърция, Испания, Италия, бившите съветски републики. Разликата с гореописаното е, че тук в общия случай става дума за хора, които поради крайна бедност, продават органите си. Това обаче съвсем не означава, че някои от тях не стават жертви на престъпници, които действат принудително. Връщайки се към примера с останалото без ретина момче, се прави извода, че пострадалите и техни близки нямат много възможност за действане поради бедност и страх от наказателни действия. Оттам и невъзможността за повече конкретика за мащабите.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Канал за нелегални органи беше разкрит от израелската полиция. Едно от направленията е била клиника в България. Повечето присаждания са извършвани основно от израелски граждани на израелски граждани. На други, по-платежоспособни клиенти-чужденци интервенциите са извършвани в Турция. Израелската телевизия съобщава, че едно от направленията на изпращане на пациенти и донори е била България. Сред  уличените за участие в схемата има лекар и други медицински работници, информира през април БНР. По повод на тези твърдения директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова заявява, че търговия с органи в България няма. По думите й, нелегално донорство може да има единствено в страни, в които няма развита донорска система. Дали е така? Полско-германска група купувала деца и ги прекарвала в Полша. Там те разполагали с незаконна клиника, занимаваща се с търговия на органи, на около 50 км от столицата Варшава. Групировката както и болницата работели като част от световна мафия за търговия с органи. В болницата наемали хирурзи на заплата от 20 хил. долара, като всеки проговорил за дейността им изчезвал. Групировката искала да стъпи и на територията на България, като целта и била да изкупува ромчета от Монтана, Лом и Сливен. На дете цената щяла да варира между 54 и 100 хиляди долара. Преди време навлизането им на територията на страната  било спряно от тогавашните служители на НСБОП, подкрепяни от ромските лидери, съобщава през 2011 г. lechitel.net. Изданието твърди, че към момента тогава на територията на България се върти търговията с органи. Мафиотите задигали деца от сиропиталищата, печелейки милиони…

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук