ПРЕУВЕЛИЧЕНО БИЛО, ЧЕ СОЛТА ВДИГА КРЪВНОТО

Ново изследване показва, че солта не предизвиква високо кръвно налягане, а връзката между тези две неща е много по-сложна, отколкото се е смятало в миналото.
Хипертонията е най-разпространеното хронично заболяване в света. Известно като „тихият убиец“, високото кръвно налягане рядко има очевидни симптоми.
Учените са анализирали данни за 8670 френски пълнолетни хора. Тезата, че солта вдига кръвното е „преувеличена“. Целта на специалистите е да оценят качеството на живот и хранителните фактори върху нивото на кръвното налягане.
Макар че не са открили пряка връзка, авторите на изследването не са забелязали хората с високо кръвно да консумират по-големи количества сол в сравнение с останалите хора. Това означава, че солта се отразява по различен начин при различните хора.
Консумацията на алкохол, възрастта и индексът на телесните мазнини има по-силна връзка с високото кръвно. Приемът на големи количества плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане.

Източник: БГНЕС

office2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук