Претоварена Спешна помощ в София, заради Covid-19. Задъхва се и в Хасково

Системата на Спешна помощ в София е претоварена, заради увеличаващите се повиквания на пациенти с Covid-19, алармираха от пресцентъра на институцията. Оттам призоваха хората за търпение, да се обръщат и към личните си лекари, когато са притеснени или търсят консултация, защото докато говорят с диспечерите, други, които наистина имат необходимост от спешна помощ, не могат да се свържат.

Само за седмица в столицата спешните повиквания за пациенти със симптоми на коронавирус са били 1 482. Около 500 са общо за 12-часово дежурство.

Как е в Хасково, потърсихме информация от регионалния Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, откъдето отговориха, че и тук системата се задъхва.

Същото е положението. Повикванията са изключително много. 80% от тях са за ковид или свързани със заболяването. Натоварването е сериозно за екипите. Това довежда до известно забавяне, защото повечето пациенти трябва да бъдат транспортирани за диагностично изясняване, коментира директорът на ЦСМП – Хасково д-р Петя Димитрова.

Тя също подчерта, че хората трябва да преценят дали е удачно да потърсят и личните си лекари, особено когато имат хронични заболявания, защото те са запознати най-добре със състоянието им.

Почти тройно са се увеличили повикванията в региона. Сега са между 80 и 90 на работна смяна. Така е от началото на месеца, когато обичайно бяха около 30, каза още д-р Димитрова, като допълни, че към момента в Хасково работят с един допълнителен екип.

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 119 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, девет починали и 60 излекувани, по информация от Областна администрация.

Хоспитализирани са 258. В МБАЛ – Хасково са настанени – 95. В МБАЛ – Димитровград – 19. В МБАЛ – Харманли  – 19. В МБАЛ – Свиленград – 55. В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково – 30. В МБАЛ – Хигия са настанени 3. В лечебни заведения извън областта се лекуват 37. На домашно лечение са 1446 души.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук