Преодоляване различията между общините, сред приоритетите за региона

Резултатите от икономическото, социално и културно сближаване в региона, с постепенното преодоляване на различията между отделните  общини и населени места са изключително важни за областта. Това заяви областният управител Станислав Дечев при обществено обсъждане в Хасково на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз.

Обсъждането се проведе в Областна администрация – Хасково, по инициатива на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Участваха кметове от региона, представители на работодателски и неправителствени организации, синдикати.

Проектирано върху територията на област Хасково, Председателството има ясни параметри. Нашият регион е вратата на Европа към останалия свят. Тук Европейският съюз посреща предизвикателства като сигурност, миграция и ефективно правосъдие. Затова и първото послание на Българското председателство: „Европа на консенсуса“, директно кореспондира със спецификата и проблемите на нашата област, посочи Станислав Дечев.

Според него, географското и стратегическо положение не са единствените предимства на региона. Посочи реализираните в последната година сериозни инвестиции и открити работни места. Това кореспондира с второто послание на Председателството: „Европа на конкурентноспособността“. На следващо място кохезията, което ще рече сближаване между общините.

Именно балансираното развитие на регионите е основен приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ по време на Председателството, подчерта Деница Николова. Такъв ще бъде акцентът, при дискусията за управление на ресурсите след 2020 година на регионално и местно ниво, допълни тя.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук