Премиерът инспектира превръщането на летище „Узунджово” в ТИР-паркинг

Европейските камиони за Турция и Близкия Изток да се претоварват в България, ще предложи довечера на Европейския съвет Борисов

Министър-председателят България Бойко Борисов инспектира подготовката за превръщането във временен паркинг за тежкотоварни автомобили на бившето летище „Узунджово“. На място заедно с премиера бяха и вътрешният министър Младен Маринов, Директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът Станислав Дечев и директорът на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков.

Премиерът одобри работата на местните институции в лицето на Областния управител и кмета на града в изпълнение на бързите мерки, предприети за предотвратяване на хуманитарната криза, която би могла да настъпи, в следствие на нарастващата колона от тежкотоварни автомобили по автомагистрала „Марица“, в посока на ГКПП „Капитан Андреево“. Очаква се временният паркинг да бъде готов в най-кратки срокове и в него да бъдат осигурени по-добри санитарно-битови условия за шофьорите, вода и електричество, почистване и охрана.

Борисов заяви, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.

„Над 400 ТИР-а повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролно-пропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

Премиерът Борисов съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените камиони в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук