Премиерът Денков подаде оставка

контакти

Оставката на министър-председателя Николай Денков беше депозирана преди минути в деловодството на Народното събрание. По този повод акад. Денков ще направи изявление в Министерския съвет в 19 часа, съобщиха оттам.

Това не е нещо неочаквано, предвид споразумението, че той ще бъде начело на правителството за 9 месеца. Останалото е по-важно и ще се разбере в следващите дни, а именно на какъв пост той ще остане в следващото правителството и дали изобщо ще има такова или ще се отиде на предсрочни избори.

По-рано днес ГЕРБ представи проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

След това от ПП-ДБ излязоха с позиция, в която казват, че приемат резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Те изразиха удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума им, са възприети и обсъдени в предложеното споразумение. Ще предложат също така утре Народното събрание да приеме оставката на Денков. В позицията си казват:

За ПП-ДБ стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук