ПРЕКАЛЕНИЯТ СЪН ИМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Качественият сън е от решаващо значение за здравето, но все пак не е препоръчително да се прекалява и с полезните неща. Важно е да се има предвид, че спането в продължение на повече от 10 часа може да има и множество странични ефекти. До какво може да доведе прекомерният сън?

Сърдечносъдови заболявания
В данните на проучване, публикувано в American Academy of Sleep Medicine, прекомерните часове сън се свързват с повишен риск от развитие на хронични заболявания, включително и сърдечносъдови нарушения.
От резултатите става ясно, че при жените, които спят между 9 и 11 часа, има с 38% по-голяма опасност от сърдечно заболяване.
auto-bannerЗатлъстяване
Повече от необходимия сън много често води до намалена физическа активност, следователно и до натрупване на излишни килограми. Колкото повече спим, толкова по-малко се движим и така изгаряме по-малко калории.
Болка в гърба
Когато спим в продължение на дълги часове, се увеличава и напрежението в областта на гърба. На това се дължи сковаността, която усещаме, след дълъг сън. Още повече, ако вече страдаме от хронична болка в гърба, то прекомерното спане може да влоши състоянието.
Диабет
Прекалената почивка в леглото може да повиши нивата на кръвната захар. В данни на проучване, поместено в сп. Plos One, се посочва, че хората, които често спят повече от необходимото (над 9 часа), имат по-висок риск от развитие на диабет.
Депресия
Изследователите установяват още, че прекомерният сън се свързва и с развитие на депресия. Затова е препоръчително да не се изкушаваме като удължаваме времето за сън повече от 8 – 9 часа.

Източник: puls.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук