Преизбраха Асад за президент на Сирия „само“ с 95.1% от гласовете

Изборите – проведени в районите, контролирани от правителството. Западни страни: Не са свободни и честни

Досегашният сирийски президент Башар ал Асад бе преизбран за нов седемгодишен президентски мандат с 95,1 процента от гласовете на избирателите, съобщава председателят на сирийския парламент, по информация на БТА, цитирана от vesti.bg.

Останалите двама кандидати на изборите, бившият министър Абдулла Салум и Махмуд Мареи, представител на толерираната от сирийския режим опозиция, получиха съответно 1,5 процента и 3,3 процента от гласовете.

Избирателната активност бе висока. От над 18-те милиона сирийци, имащи право на глас, официално са гласували 14,2 милиона или 76,64 процента.

Изборите бяха произведени в районите на Сирия, контролирани от правителството на Асад, които представляват около две трети от сирийската територия, и в някои сирийски посолства в чужбина.

Това са вторите президентски избори в Сирия от началото на сирийския конфликт през 2011 г., който отне живота на над 388 хиляди души.

През 2014 г. за Асад гласуваха над 88 процента от избирателите.

Западните страни обявиха, че сирийските избори не са нито свободни, нито честни.

Снимка: politico.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук